Od prvih tragova skija do elitnog turizma: Put Kopaonika u 40 slika

  0
  Fotografija: Arhiv Jugoslavije

  Gotovo pola veka prošlo je od skromnih početaka turizma na našoj najpoznatijoj planini. Retko ko se seća prvih staza i žičara, a planinarske domove zamenili su luksuzni hoteli kojih se ne bi postidele ni poznate evropske prestonice skijanja. Kakvi su bili počeci belog sporta na ovim prostorima, kako su izgledali prvi entuzijasti u osvajanju Kopaonika i još mnogo zanimljivih činjenica inspirisalo je čuveni hotel Grand da u ime jubileja značajnog za srpski turizam osmisli i organizuje jedinstvenu izložbu u Beogradu. Kao poklon i dug naklon istoriji i tradiciji na čijim krilima je iznikao, uzdizao se i postao jedan od simbola srpskog turizma, a svakako sinonim za autentični doživljaj Kopaonika.

  Prvi tragovi skija u snegu

  Inspirisana razvojem skijanja u Alpima tridesetih godina prošlog veka grupa entuzijasta prepoznala je Kopaonik kao destinaciju na kojoj će stvarati svoje zimske uspomene i osnovala Srpsko planinarsko društvo u Beogradu. Ovo društvo bilo je inicijator i pokretač razvoja smučarske tradicije u Srbiji. Godine 1935. sagrađen je prvi planinski dom koji je služio kao baza za sve zaljubljenike u skijanje i planinarenje, a prvim takmičenjem u alpskoj kombinaciji, 7. januara 1936. godine počinje period razvitka skijaškog sporta u Srbiji. Nakon 1964. godine i izgradnje asfaltnog puta od Jošaničke banje do Brzeća i Kruševca, počinje razvoj planinskog turizma i raste broj kofera u koje su spakovana ski-odela. Većina prvih gostiju na Kopaoniku dolazila je iz Engleske, zatim iz Rusije i Grčke i ostatka Srbije. Engleske turističke agencije “Tomson” i “Nilsen” bile su zadužene kako za organizovanje paketa svojim klijentima, tako i za angažovanje bendova za uživanje posle skijanja. Tako je engleski bend tokom cele sezone nastupao u Holiday klubu u Konacima.

  Ideja o stvaranju savremenog ski-centra

  Veliki broj zasukanih rukava i ispisanih stranica projekta, u septembru 1980. godine doveo je do planinskog pokrivanja i infrastrukturnog opremanja Kopaonika. Opština Raška, Brus i firma ‘Generaleksport’ iz Beograda osnivaju “Geneks Kopaonik” kao nosioca turističke izgradnje na Kopaoniku. Prva žičara podignuta je 1961. godine, dok su Genexove žičare u decembru 1981. prevezle prve skijaše na Sunčanu dolinu i Suvo rudište.

  Otvaranje hotela Karavan, današnjeg hotela Grand Kopaonik

  Otvaranje hotela Karavan, 1981. godine, predstavlja krunisanje svih dotadašnjih napora u izgradnji i razvoju svih žila kucavica i infrastrukture Kopaonika. Taj trenutak smatra se simboličnim početkom modernog skijaškog turizma na Kopaoniku. Duh vremena i rastuće ambicije učinile su da hotel Karavan dobije novo, ambiciozno ime za ambiciozne planove. Hotel Grand postao je epicentar društvenog života na planini, nezaobilazna stanica važnih susreta, neformalnih druženja i svojevrsni statusni simbol. Stanica za najeminentnija imena iz sveta sporta, umetnosti, diplomatije, politike, biznisa i svih drugih sfera života koja su i dan-danas zaštitna lica hotela Grand Kopaonik.

  Nacionalni park i ski-centar Kopaonik

  Iste godine kada je otvoren hotel Karavan, Skupština Srbije je deo Kopaonika proglasila za Nacionalni park, a Međunarodna skijaška federacija je ovoj planini dodelila status Međunarodnog skijaškog centra. Takmičenje za Balkanski kup održano je sledeće, 1982. godine, dok je martu 1984. na Kopaoniku održano takmičenje za Evropski kup, koje ga je svrstalo u novi međunarodni zimski sportski centar.

  Pogled iz daljine jedne decenije

  Četiri decenije unazad, hotel Grand bio je posvećen promociji Kopaonika, ulažući velike napore u popularizaciju prirodnih vrednosti i atrakcija ove planine, promociju aktivnog odmora i boravka u prirodi, kao i u razvoj i održivost turističke infrastrukture. Na krilima te energije, stvoreni su novi turistički brendovi – Ski Opening, po uzoru na najpopularnija alpska skijališta, Music Week, manifestacija Dani borovnice i Kopaonik Summer Opening. Kopaonik je postao planina zabave i mesto ultimativnog odmora tokom cele godine, a hotel Grand Kopaonik centralno mesto i raskrsnica svih puteva na ovoj planini.