Od početka godine u saobraćaju stradalo 22 vozača, isto toliko pešaka, 7 biciklista…

0
Foto: Profimedia

Uprava saobraćajne policije najavila je da će do 23. februara sprovoditi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, navodeći da je od početka godine broj saobraćajnih nezgoda na putevima Srbije povećan za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine a da su stradale 63 osobe.

U saopštenju se navodi da su u udesima od početka godine stradala 22 vozača putničkih vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista kao i da je broj saobraćajnih prekršaja za sedam odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Uprave saobraćajne policije su upozorili da je neprilagođena brzina najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka godine.

“Kao rezultat tog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su analize pokazale da u udesima u tom periodu, 58 odsto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

“Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila”, naveli su iz Uprave saobraćajne policije.

Najavljeno je da će pojačana kontrola biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

(Beta)