Od optužbi da je cepao zastavu do humanitarnog rada i Ordena Svetog Save: Da li će “Pionir” večeras da zviždi ili da aplaudira Nikoli Mirotiću?

0
Profimedia

Košarkaši Crvene zvezde večeras u Evroligi dočekuju Barselonu, u čijim će redovima biti najveća zvezda i povratnik iz NBA lige, rođeni Podgoričanin i španski reprezentativac Nikola Mirotić.

Mirotić je, podsetimo, tokom Evrobasketa 2015, posle susreta Srbije i Španije optužen da je namerno pocepao srpsku zastavu, a uprkos njegovom iskrenom izvinjenju i objašnjenju da u momentu po ulasku u tunel nije video da je u pitanju zastava, bilo je onih koji su ga i dalje javno osuđivali.

Ali, i pre i posle toga, Nikola je dokazao svoju ljudskost i filantropiju. Pre nešto više od dve godine, podseća Mozzart Sport, bio je gost humanitarne akcije “Trojka iz bloka“ u Čikagu, pod okriljem organizacije “Srbi za Srbe“, gde je samostalno donirao 10.000 dolara. Tokom Božićnog posta prošle godine, donirao je 25.000 evra za kupovinu kuće porodici Varga iz Borovog sela kraj Vukovara, a skućio je i sedmočlanu porodicu Kojović u Sjenici.

Mirotić je odlikovan ordenom Svetog Save prvog stepena – za dobročinstva i posvećenost veri.

Nikola je pred gostovanje u Beogradu dao opširni intervju za Sport klub, u kojem se skromno dotakao i svog dobročinstva.

“Ne volim da pričam o tim stvarima, ali jedino što jeste da čovek koji je u mogućnosti da pomogne… Svi smo braća u Hristu i trebalo bi svi da pomognemo jedni drugima. Sportisti eto, svi imamo i svi možemo, bilo bi lepo da izdvojimo mali detalj za one koji nemaju, a takvih danas nažalost ima mnogo. To mene ispunjava, volim da pomognem kada sam u prilici, zajedno sa organizacijom Srbi za Srbe pokušavam da sagradimo kuće ljudima kojima je to najviše potrebno”, rekao je as Barselone za Sport klub.

On je pričao i kako je došlo do toga da obuče dres Španije, a ne Srbije, Crne Gore ili Srbije i Crne Gore.

“Postojala je šansa da igram za reprezentaciju Crne Gore u nekom trenutku, ali po njihovim mišljenjima, nisam bio dovoljno dobar da igram za njihov tim, nisam siguran da li su bili kadeti ili juniori. Ako si jednom odbijen, ako iz tvoje zemlje misle da nisi dovoljno dobar, zašto u tom trenutku ne uzeti pasoš i igrati za Španiju koja je imala vrhunsku mladu reprezentaciju.”

Na pitanje da li je bilo kontakta sa Košarkaškim savezom Srbije, Mirotić je rekao:

“Nije tada, ali bilo je posle, pre nego što sam zaigrao za A reprezentaciju Španije. Bilo je nekih kontakata, preko mojih bliskih ljudi, neka pitanja… Nije bilo direktno sa mnom, ali malo se opipavao teren i postoji li šansa da zaigram za Srbiju, ali to je već bilo daleko – proveo sam u Španiji mnogo godina, igrao sam za mladu reprezentaciju i to je bio put za mene”, kazao je Mirotić za Sport klub.