Zašto je važna ova izjava Sava Manojlovića za Nedeljnik: “Od mene traže da se izjašnjavam oni koji su vodili ratove, izgubili, izašli bogati dok su tuđa deca ginula u paklu Košara”

0
Fotografija: Igor Pavićević

Idealna Srbija je zemlja u kojoj mladi mogu da odu iz Srbije da se usavršavaju i obrazuju, a ne zato što im Srbija nije pružila šansu. Ti ljudi više trebaju Srbiji nego Srbija njima, ispričao je za novi Nedeljnik jedan od organizatora “zelenih” protesta i blokada, čovek koji je uspeo da natera vlast da se povuče.

Kad pričate o igranju na kartu podela i insistiranja na odgovorima, kako vidite to što insistiraju da se izjasnite o pitanju Srebrenice ili Kosova? Deluje kao da je organizovano?

Nemam problem da se izjasnim. Njihova ideja je da izvuku jednu izjavu i kompromituju celu borbu, to im treba. Problem je druge vrste. Ovde postoje mirovni i ratni profiteri koji odlaze na brifinge kod Bebe Popovića i Željka Mitrovića. To su plaćeni analitičari čiji je cilj da jasno iskoče sa pitanjima koja će izazvati podelu u društvu. Pritom, postavljaju pitanje sa kojim moja generacija nema nikakve veze. Većina nas smo bili deca kad se sve to dešavalo. To što se desilo, desilo se zahvaljujući njima. Sad od mene traže da se izjašnjavam i da mi mere patriotizam oni koji su vodili ratove, izgubili, izašli bogati dok su tuđa deca ginula u paklu Košara. S druge strane, ti mirovni profiteri nas optužuju da smo mi nekakvi šovinisti, a mi smo generacija modernih tehnologija koja komunicira sa drugima, koja je putovala i ima prijatelje svih nacionalnosti i vera. I sada će Nikola Samardžić da priča o nama kao o nekakvim šovinistima. Čovek koji je pisao najgore tekstove o drugim narodima da bi onda te ogavnosti počeo da lepi sopstvenom narodu. Mislim da smo mi generacija koja će te ratne i mirovne profitere poslati ne u istorijske udžbenike gde oni misle da će završiti, već na smetlište istorije.

Koliko ima tih mirovnih profitera?

Ima dosta onih koji su ostali u podelama iz devedesetih koje oni nisu rešili i koje su dozvolili da se dese.

Ove rečenice Sava Manojlovića izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama:

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika