Od Gutenberga do StarTech-a

  Piše Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope, Philip Morris International

  0
  Foto: ND Studio

  “Ono što je danas svet, sve što je dobro i loše, duguje Gutenbergu.” I dok se u nauci još polemiše da li je on tvorac štamparske mašine ili ju je izumeo Jun-uji Čo dva veka ranije, kao jednog od najvećih inovatora izdvojilo ga je to što je svoju inovaciju upotrebio da knjigu i znanje učini dostupnim u nezamislivim razmerama (za razliku od Korejca koji je mašinu sačuvao za plemstvo).

  Primer Gutenberga i Čoa govori da značaj inovacija nije samo u finalnim proizvodima već je i u onome što čine za čoveka i njegovu zajednicu, rešenjima koja donose i tako omogućavaju da se naš svet, kao i njegov najveći izum točak, neprekidno „okreće”.

  Srbija je u domenu inovacija iznad očekivanja za svoj nivo razvoja, kaže Globalni indeks inovacija za 2020. Među 129 država, naša zemlja je 53. i popravila je skor za četiri mesta u odnosu na prethodnu godinu. Ali dublji uvid poziva na akciju. Ispred nas su sve zemlje u okruženju, osim Makedonije i BiH. U ukupnom skoru imamo 34,33 poena od 100 (istina, i lider Švajcarska je „tek” na 66,08). Ubedljivo najslabiju poziciju (101. mesto) beležimo u dostupnosti finansiranja inovacija i postojanja ambijenta koji podržava ulaganje u inovacije.

  Stvaranje uslova za povećanje ulaganja u inovacije zadatak je države, ali i svih nas koji želimo da budemo odgovorni prema zajednici. Kompanija Philip Morris upravo kroz investiranje u nauku i nove tehnologije, radi na korenitim promenama jedne od najkontroverznijih industrija – duvanske. Verujući da smo kroz skoro dve decenije rada na sopstvenoj transformaciji stekli dovoljno iskustva u ovoj oblasti, odlučili smo da podržimo aktivnosti Vlade i budemo inovativni i u ovom segmentu. Izdvojili smo pet miliona dolara za podršku domaćoj privredi u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije. Reč je o prvom, ovako velikom, privatnom projektu koji daje bespovratna sredstva za razvoj biznisa zasnovanog na znanju i inovacijama.

  U fokusu su nam mali biznisi i, pored dodele grantova od 15.000 do 100.000 dolara, radićemo i na unapređivanju regulatornog okvira za poslovanje inovatora, kako bismo jačali konkurentnost privrede, doprineli otvaranju kvalitetnih radnih mesta i Srbiju učinili poželjnom destinacijom za investicije. I što je možda najvažnije, omogućili mladim, obrazovanim ljudima da svoju kreativnost i inventivnost primene u svojoj zemlji.

  Prvi godišnji konkurs za grantove otvoren je do 4. juna, a sve informacije o uslovima učešća dostupne su na sajtu www.startech.org.rs