Od danas u Srbiju i bez negativnog testa, polemika vodećih srpskih epidemiologa, Tramp ne nosi masku zbog novinara: Vaš brifing za petak

0

OD DANAS U SRBIJU I BEZ NEGATIVNOG TESTA – Najavljeno je još pre nekoliko dana na sastanku Kriznog štaba, juče je odluku usvojila Vlada Srbije, a od danas se primenjuje: u Srbiju je moguće ući bez negativnog nalaza na PCR testu.

Takva odluka je doneta zbog trenda pada koronavirusa u Srbiji, ali i “odgovornog ponašanja zemalja u okruženju”.

Od danas je otvoren i Niški aerodrom tako da će ulazak u Srbiju biti još jednostavniji.

DR RADOVANOVIĆ: OVO NIJE SMELO DA SE DESI, DA SE DVA EPIDEMIOLOGA JAVNO SUKOBLJAVAJU – “Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Celog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i „priznam“ da li smo Peca i ja još uvek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni deo Kriznog štaba imao preča posla, pre svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je – tu je”, napisao je Radovanović na svom Fejsbuk nalogu.

ODGOVOR DOKTORA KONA – “Dragi moj profesore, danas popodne ću Vam pripremiti odgovore. Nema ništa što nema odgovor. A zabluda postoji i odnosi se na činjenice da samo sa proglašenjem epidemije ne može da se direktno vrše nabavke, i to je jedino što nikada nećemo da se složimo. Život i događaji to pokazuju. Tumačenja raznih će uvek biti. Što se tiče najgorih i najboljih u regionu, to ću ostaviti za detaljne analize, iskreno čestitao sam Hrvatskoj čak i javno, ali će po metodologiji SZO naknadno da se vrši revizija svih smrtnih ishoda, a po broju i incidenciji Covid19 , kao i uvek zavisi od otkrića obolelih i testiranja. No u svakom slučaju mom najvećem učitelju želim UVEK sve najbolje i NIKADA neće razna gledišta da to poremete”, napisao je Kon.

DR TIODOROVIĆ: SITUACIJA U VRANJU I LESKOVCU JE NESIGURNA – Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je epidemiološka situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je “na putu kontrole”.

On je naveo da u ovom trenutku nema teško obolelih i da su inficirane osobe sa srednjom kliničkom slikom, a ukoliko bude neophodno biće upućene u Klinički centar u Nišu.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije da se obrati pažnja na velike radne organizacije.

“Moramo apelovati na građane da koriste zaštitne maske i ako u narednih desetak dana ne bude novih slučajeva, moći ćemo da kažemo da smo epidemiju uspešno završili”, rekao je Tiodorović.

TAČI: SANJAM PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐU U SASTAVU KOSOVA – Predsednik Kosova Hašim Tači demantovao je optužbe kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali i međunarodnih analitičara, o tome da postoji dogovor, odnosno nacrt sporazuma sa Beogradom o razmeni teritorija. Sa druge strane, uveren je da će SAD podstaći postizanje “konačnog sporazuma” sa Beogradom, dok istovremeno sanja da se Preševo, Bujanovac i Medveđa “pripoje Kosovu”.

Sanjam o tome da se Preševo, Medveđa i Bujanovac beskompromisno uključe u teritorijalni integritet Republike Kosovo”, rekao je Tači u emisiji Rubikon na TV Kljan Kosova, prenosi Kossev.

Sa druge strane tvrdi da ne postoje ni razgovori, ni dogovor o razmeni teritorija.

“Ko god govori o razmeni, to je za unutrašnju upotrebu, pošto se o tome nije nikada razgovaralo, a kamoli u Vašingtonu”, tvrdi Tači.

VIŠE OD 80 ODSTO ZARAŽENIH I ŽRTAVA BILO BI SPREČENO DA JE REAGOVANO DVE NEDELJE RANIJE – Da su zaštitne mere uvedene dve nedelje ranije, odnosno 1. marta, prema istraživanju koje je vodio epidemiolog Džefri Šaman, moglo se sprečiti čak 82 odsto slučajeva zaraze i čak 83 odsto smrti, stoji u zaključku Univerziteta Kolumbija koji je organizovao istraživanje..

Da su mere uvedene samo sedam dana ranije, rezultati bi bili više nego duplo bolji.

“Naši rezultati podvlače važnost rane intervencije i agresivnog odgovora u kontroli pandemije kovida-19”, zaključuju istraživači u izveštaju objavljenom na specijaliziranom serveru za medicinske radove koji još nisu objavljeni u stručnim časopisima MedRxiv.

Istraživanje, koje još nije prošlo stručnu recenziju, bazira se na podacima o prijavljenim slučajevima i umrlima po američkim opštinama, na podacima o mobilnosti ljudi i na epidemiološkom modelu kojim su se računale primene u stopi transmisije, odnosno zaraze od 15. marta do 3. maja kako bi se utvrdio efekat socijalnog distanciranja na suzbijanje epidemije, prenosi Index.hr.

“NEĆU DA NOSIM MASKU ZBOG NOVINARA” – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da neće da zatvori zemlju ako dođe do drugog talasa.

On je naglasio da mnogi stručnjaci govore o tome da je drugi talas siguran, ali da rešenje neće biti novo zatvaranje nego još bolja borba sa virusom.

Tokom obilaska jedne fabrike odbio je da nosi masku.

Njegovo objašnjenje je bilo da neće da stavi masku jer bi time obradovao prisutne novinare.

ČETVRTINA AMERIKANACA NEMA NAMERU DA SE VAKCINIŠE PROTIV KORONAVIRUSA – Četvrtina Amerikanaca jedva ima nameru ili nema uopšte nameru da primi vakcinu protiv koronavirusa, zabrinuta zbog rekordnog vremena u kojem se vakcina ispituje i straha od njene bezbednosti, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spreči zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa poverenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbednosti tokom pandemije.

Prema rezultatima ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos, oko 36 odsto ispitanika je reklo da bi ih za vakcinu manje opredelilo kada bi američki predsednik Donald Tramp rekao da je bezbedna, dok bi 14 odsto onda bilo više zainteresovano za injekciju.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: