“Od danas, Srbija nema legalnu Skupštinu i Vladu, istekao im je mandat…”

1
Foto: Printscreen N1

Srbija od danas nema legalnu Skupštinu i Vladu, izjavio je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača Saveza za Srbiju.

Kazao je da aktuelnom sazivu Narodne skupštine mandat ističe danas, 3. juna, jer je konstituisana na isti datum 2016. godine.

“Gotovo identičan slučaj je i sa Vladom Srbije jer po Članu 128. Stav 1. Ustava Republike Srbije mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala”, dodao je on.

To, kako je kazao, znači da istog dana kada prestane mandat postojećeg skupštinskog saziva, prestaje i mandat Vlade Srbije, i to je 3. jun 2020.

“Ne radi se više, u ustavnom pogledu, o Vladi kojoj je istekao mandat već o Vladi koja ne postoji”, istakao je Veselinović.

“Od danas je Srbija i formalno autokratsko društvo u kojem svu vlast ima jedan čovek. Svako ko se predstavlja kao poslanik ili član Vlade Srbije od danas to čini lažno, jer nema nikakve razlike između njih i svakog građanina Srbije”, rekao je Veselinović.

On je naveo i da bi nepoštovanje ustavnih odredbi predstavljalo i formalnu uzurpaciju vlasti, vid državnog udara i rušenje ustavnog poretka.

“Do danas se ovo stanje moglo prevazići, što smo i predlagali: konsenzus svih političkih činilaca i odustajanje vlasti od nastavka izbornih radnji i izbora. Od danas je sva odgovornost za još dublju krizu na režimu Aleksandra Vučića”, naglasio je Veselinović.

Rekao je da je režim, umesto dogovorua, “odabrao produbljavanje krize sa nesagledivim posledicama po zemlju i građane”.

Mandat je istekao ili ističe ovih dana i pokrajinskoj, kao i skupštinama gradova i opština.

Konstituisanje tih skupština je bilo različitih datuma: Skupština Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine konstituisana je 2. juna 2016, a skupština Grada Novog Sada 17. juna.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Bez jake i dobre opozicije nema ni dobre ni kvalitetne vlade, ali nazalost pored ovake opozicje lako je vladati dugo dugo i dugo godina. Svi nesto pricaju a niko nikoga nerazume, mislim na opoziciju.

Comments are closed.