Od danas obavezne kovid potvrde za ulazak u javne i državne institucije u Hrvatskoj

0
EPA-EFE/ANTONIO BAT

(Beta) – U Hrvatskoj su od danas za ulazak u javne i državne institucije potrebne kovid potvrde, a njihovo uvodjenje prate manji protesti u Zagrebu i Splitu.

Nekoliko desetina pripadnika pravosudne policije i zaposlenih koji ne pristaju na testiranje i nemaju kovid potvrde, okupilo se jutros ispred zagrebačkog zatvora Remetinec.

Oni su novinarima rekli da su protiv prisiljavanja na vakcinisanje i da žele da se svi zaposeni isto tretiraju.

Prema navodima lokalnih medija, desetak zaposlenih koji ne žele da se testiraju okupilo se ispred zgrade splitske policije, a isto toliko i ispred Trgovačkog suda u Splitu.

Prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite, zaposleni u javnim i državnim institucijama, kao i u telima na lokalnom nivou, moraju da imaju dokaz da su u poslednjih godinu dana vakcinisani ili preboleli bolest.

Ukoliko to nemaju, moraju da se testiraju dva puta sedmično, i testiranje je za njih besplatno, odnosno na teret poslodavca.

Ukoliko odbiju da se testiraju ili pokažu potvrdu, ne mogu da udju u radni prostor.

Uz neke izuzetke, poput dece do 16 godina, kovid potvrde moraju da imaju i korisnici javnih i državnih institucija.

Kovid potvrde uvedene su i u škole, ali samo za zaposlene.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je nedavno da je novim merama obuhvaćeno oko 270.000 zaposlenih bez trgovačkih društava, među kojima će oko 100.000 morati da se testira.

Zbog potrebe testiranja većeg broja osoba, otvoreno je 6.500 testnih mesta, medju ostalim i u apotekama.

Nacionalni štab civilne zaštite preporučio je i privatnicima da uvedu slične mere.

Kovid potvrde početkom oktobra uvedene su u zdravstveni sistem, kao i u ustanove socijalne zaštite.

Uvodjenje mera ranije je kritikovao deo opozicije, ali i predsednik države Zoran Milanović koji je nedavno izjavio da je primio treću dozu vakcine.

On je više puta rekao da gradjani treba da se vakcinišu, ali i da imaju pravo da se zaštite od samovolje. Predsednik je kovid potvrde nazvao “mahnitanjem bez ikakvih argumenata”.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatskoj je barem jednom dozom vakcinisano nešto više od 50 odsto ukupnog stanovništva, odnosno više od 60 odsto odraslih.

Od početka epidemije zabeleženo je oko 540.000 zaraženih, a umrlo je njih gotovo 10.000.