Od danas Evropsku uniju u Velikoj Britaniji, koja je postala treća zemlja, zastupa Delegacija EU, navodi EU u saopštenju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela koji je naveo da EU žali zbog odluke Britanije da je napusti, ali da potpuno poštuje tu odluku i da je spremna da ide napred.

Borel je naveo da će Žoao Vale de Almeida, koji je imenovan za šefa Delegacije EU u Britaniji, raditi „neumorno da osigura glatku saradnju između EU i Velike Britanije“, i da Delegacija počinje sa radom danas.

Pored tradicionalnih odgovornosti Delegacije EU u nekoj trećoj zemlji, Delegacija Unije u Velikoj Britaniji imaće ključnu ulogu u osiguranju primene Sporazuma o razlazu sa Velikom Britanijom.

„Zajedno sa ambasadama zemalja članica EU ona će takođe podizati svest o pravima državljana EU u Velikoj Britaniji posle Bregzita“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Velika Britanija ostaje „ključni partner“ EU, odnosi dve strane ukorenjeni su u zajedničkim vrednostima i interesima koji počivaju na geografskom položaju, istoriji i vrednostima iz zajedničkog evropskog nasleđa.

„Ekonomski, socijalni i politički odnosi između EU i Velike Britanije se neće okončati. Mi jesmo i ostaćemo blisko povezani. Naša želja je da izgradimo novo ambiciozno partnerstvo u oblastima trgovine i ekonomske saradnje, policije i kriminalne pravde, spoljne politike, bezbednosti i odbrane“, kaže Borel u saopštenju.

On u zaključku navodi da se nada da će biti vrlo bliska saradnja sa britanskim prijateljima EU oko zajedničkih izazova na regionalnom i globalnom nivou.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.