“Od četvrtka samo do prodavnice, na posao ili u školu…”: Novo zaključavanje u Engleskoj

0
Beta - Dominic Lipinski/PA via AP

Premijer Velike Britanije proglasio je drugo zaključavanje na teritoriji Engleske koje će trajati od 5. novembra do 2. decembra. Građani će moći da napuštaju svoje domove samo u slučaju odlaska na posao, u školu ili na fakultet, u prodavnicu, na zdravstveni pregled ili u slučaju da žele da vežbaju na otvorenom.

Novi “lokdaun” objavljen je nekoliko sati nakon što je objavljeni da je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabeleženo više od milion zaraženih koronavirusom od početka pandemije, prenosi CNN.

“Moramo da delujemo jako brzo kako bismo sprečili dalji jesenji nalet virusa”, rekao je Džonson na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, bez mera bi “broj smrtnih slučajeva svakog dana mogao iznositi više hiljada”.

Džonson se obratio javnosti nakon što su u javnost prethodno procureli dokumenti i najave o mogućem zaključavanju zemlje.

Prvobitni plan je bio da se odluka o zaključavanju saopšti u ponedeljak.

Zbog novog strogog zaključavanja zatvoriće se pabovi, restorani i “manje bitna preduzeća”, uključujući i frizerske salone i teretane.

Škole, univerziteti i vrtići će i dalje ostati otvoreni.

Vlada apeluje na građane da odlože sva “nebitna putovanja”, mada će i dalje biti dozvoljeno putovanje u inostranstvo zbog posla, pod uslovom da se pri povratku pridržavaju mera samoizolacije koje su propisale engleske vlasti.

Mere će se primenjivati samo u Engleskoj. Severna Irska, Vels i Škotska naknadno će odlučiti da li će uvoditi karantin.