Sud u Parizu danas je izrekao kazne od četiri do 30 godina zatvora optuženima za terorističke napade 2015. godine, među kojima je napad na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo.

Glavnooptuženi Ali Riza Polat dobio je 30 godina zatvora zbog saučesništva u terorističkim napadima koji su počinili braća Said i Šerif Kuaši i Amedi Kulibali.

Partnerka Kulibalija Hajat Bumedijen, koja je u bekstvu i sudi joj se u odsustvu, takođe je dobila 30 godina zatvora.

Suđenje, koje je trajalo tri i po meseca, vodilo se protiv 14 osoba, od kojih tri u odsustvu, a oni su optuženi za pružanje logističke podrške džihadistima koji su od 7. do 9. januara 2015. sproveli terorističke napade u Parizu i okolini. U tim napadima, koji su tada potresli svet, ubijeno je ukupno 17 osoba.

Optuženi su pružili pomoć braći Saidu i Šerifu Kuašiju za napad na redakciju Šarli ebdoa u kojem je stradalo 12 poznatih novinara i karikaturista, kao i Amediju Kulibaliju koji je napao jednu jevrejsku prodavnicu u okolini Pariza.

Neposredni napadači ubijeni su neposredno posle njihovih terorističkih napada.

U Francuskoj je 7. januara 2015. napadom na redakciju Šarli ebdoa počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.