Od Bugojna do Bogote: Kako je Služba nakon terorističkog napada angažovala kriminalce i stvorila klanove

0
Fotografija: Wikimedia Commons

Retko koji događaj iz naše prošlosti imao je toliko uticaja na današnju stvarnost kao što je bio upad ustaških terorista 1972. godine na planinu Radušu. Taj događaj bio je zapravo pravi rat koji se vodio čitavih mesec dana po hercegovačkim gudurama, a za njega je veoma malo ljudi znalo u bivšoj Jugoslaviji. I ne samo da se tada o njemu malo znalo, već su neki detalji i do danas ostali skriveni.

A taj “mali rat” imao je velike političke i bezbednosne posledice za čitavu zemlju. Direktno je doveo do stvaranja organizovanog kriminala koji danas prelazi granice kontinenata. Posredno, ovaj događaj je imao uticaj i na percepciju da “strane sile rasturaju Jugoslaviju”, ali i donošenje političkih odluka koje mnogi smatraju pretečom raspada Jugoslavije. Takođe, posredno, odluke države zbog Bugojanske grupe dovele su i do stanja u kojem se nalaze mediji danas.

Upravo ovih dana navršava se tačno 50 godina otkako je 19 terorista (a otkriće se u ovom tekstu da ih je bilo i malo više) došlo do centra Jugoslavije, do planine Raduša u Bosni i Hercegovini, gde su pokušali da podignu ustanak protiv komunističkog režima Josipa Broza Tita. Teroristi su upali u zemlju preko austrijske granice, a ispostaviće se da su za sobom posipali biber kako ne bi moglo da im se uđe u trag. I baš kao što su oni to radili, čini se da je i država pažljivo skrivala tragove koji bi doveli do pune istine o ovom događaju i posledicama koje su nastale.

Nedeljnik objavljuje rezultate trogodišnjeg istraživanja za potrebe nove serije reditelja Nemanje Ćipranića i scenariste Strahinje Madžarevića. U ove tri godine došli smo do mnogih podataka o Bugojanskoj grupi, ali mnogi detalji su i dalje ostali sakriveni, jer uprkos zakonskim propisima, neko kao da i danas posipa onaj biber za sobom.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs