“Od bolnice vredne dva miliona evra, postavljen samo šator…”: Institut za javno zdravstvo RS traži raskid ugovora

0
Profimedia

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) uputio je zahtev Republičkom štabu za vanredne situacije za davanje saglasnosti za raskidanje ugovora za nabavku pokretne bolnice.

Ovo je izjavio v. d. direktora IJZ RS Branislav Zeljković navodeći da je ta ustanova 26. marta, na osnovu zaključka Štaba, nabavila mobilnu bolnicu.

“U ugovoru je naveden rok od 12 dana od dana potpisivanja ugovora. Dobavljač u ovom roku nije isporučio mobilnu bolnicu, odnosno, nije obavio celokupnu isporuku. Tačnije, bolnica nije stavljena u funkciju, kako je to ugovorom precizirano”, naveo je Zeljković.

Dodao je da se IJZ polovinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni oko roka isporuke, istićuči da je dobavljač u dopisu naveo otežane okolnosti isporuke.

“Krajem aprila započeta je montaža mobilne bolnice, ali nije urađena do kraja, odnosno, bolnica nije stavljena u funkciju”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim rečima, dobavljač je imao obavezu da transpontuje, montira i dovede u funkciju mobilnu bolnicu.

“Neispunjenje ugovora dovelo je do jednostranog raskidanja ugovora. Republički štab za vanredne situacije je doneo je zaključak kojim je zadužio IJZ da jednostrano raskine ugovor sa dobavljačem”, naglasio je Zeljković.

IJZ će danas poslati dopis dobavljaču o jednostranom raskidu ugovora sa zahtevom da se vrati avansno uplaćeni novac.

Poljska bolnica plaćena je 2,15 miliona evra, a kupljena je za potrebe eventualnog lečenja pacijenata obolelih u vreme pandemije koronavirusa.

U veme nabavke pokretne bolnice premijer RS Radovan Višković je rekao da ona sada “nije potrebna”, ali da se nabavlja za neku drugu vanrednu situaciju ili elementarnu nepogodu koja bi eventualno pogodila RS.

Nabavka pokretne bolnice naišla je na osudu u javnosti i opozicionim krugovima posebno zbog činjenice da je od najavljene bolnice stigao samo veći šator koji je postavljen nadomak Banjaluke.

Slaven Ristić, vlasnik Global Balkana i Tehničkog remonta Bratunac, kompanije koje je bila posrednik u nabavci mobilne bolnice, rekao je da će se usaglasiti sa odlukom IJZ o raskidu ugovora, te da smatra da je ova situacija ispolitizovana.

“Mi smo se od početka trudili da budemo deo rešenja, a ne deo problema, dokazali smo delima, a ne rečima šta smo radili i kako smo radili. Smatramo da je kompletna situacija ispolitizovana, mi naravno prihvatamo bilo kakvu odluku Instituta”, naveo je on.

Dodao je da su “sačuvali sve dokumente da bi sprali ljagu sa imena kompanije”.

Ristić je potvrdio da je tačno da je isporuka kasnila, ali da je do toga došlo jer nisu dobili dozvolu od Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH da uvezu medicinsku opremu.

Agencija za lekove BH ranije je saopšila da od nje u ovom slučaju nije ni tražena dozvola za uvoz medicinske opreme.

Opozicija u RS: Vlast poništila ugovor o nabavci pokretne bolnice zbog straha od istrage i haopšenja 

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović izjavio je danas da je poništavanjem nabavke “šatora, zvanog pokretna bolnica”, priznata ne samo greška, već i “velika zloupotreba i bojazan od istrage i hapšenja”.

Vukanović je rekao da se srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik “danas povukao pod pritiskom javnosti i argumenata, iako je pre nekoliko dana tvrdio da nije bilo nikakvih grešaka”.

“Ne samo da je priznata greška, već i velika zloupotreba i bojazan od istrage Agencije za istrage i zaštutu BiH (SIPA) i hapšenja, kao u slučaju njegovog pobratima, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, iako je pre samo nekoliko dana premijer RS Radovan Višković izjavio da je ponosan na nabavku pokretne bolnice”, istakao je on.

Vukanović je ocenio da je poništavanje nabavke pokretne bolnice “velika pobeda svih koji su mesecima ukazivali na kriminal i zloupotrebe prilikom njene nabavke”.

“Nakon pobede i pritiska da Vlada RS odustane od nabavke helikoptera, ovo je novi veliki uspeh koji pokazuje da je vlast ranjiva i primorana na povlačenje, i da smo na odličnom putu da napravimo preokret”, ocenio je on.

Portparolka Partije demokratskog progresa (PDP) Anja Petrović istakla je danas da je odluka Štaba RS za vanredne situacije da se raskine ugovor o nabavci pokretne bolnice, zakasnela i da je to “još jedna potvrda da postoje nezakonite radnje” u vezi s tom nabavkom.

“Tužilaštvo, bez obzira na današnji pokušaj izbegavanja odgovornosti, mora reagovati i pokrenuti istragu”, rekla je Petrović.

Podsetila je da je rok za isporuku pokretne bolnice bio početkom aprila, odnosno 12 dana od zaključenja ugovora.

“Poziv za raskid ugovora o nabavci stiže dan nakon hapšenja u Federaciji BiH zbog malverzacija u vezi sa javnom nabavkom u doba korone”, kazala je Petrović novinarima.

Po njenim rečima, vlasti RS su do juče “grčevito branile tu nabavku iako je i laiku bilo jasno da je za 4,6 miliona KM (5,25 miliona evra) kupljen nedovršeni šator, a zahtev za nabavku opreme nije stigao u Agenciju za lekove i medicinska sredstva BiH”.

Direktor Instituta RS za javno zdravstvo, Branislav Zeljković, rekao je ranije danas da je Štab za vanredne situacije u RS “dao zaduženje” Institutu za raskidanje ugovora s preduzećem “Balkan global” o nabavci mobilne bolnice.

(Beta)