“Od Ane Brnabić tražili smo zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma. Rekla da zbog izbora ne može da se donese zakon…”: Kako je protekao sastanak u Vladi Srbije

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(Beta) – Predsednik udruženja “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović izjavio je danas da je taj pokret od premijerke Srbije Ane Brnabić zatražio donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

On je, posle sastanka sa Brnabić, rekao da to udruženje nije tražilo da se ukinu do sada date dozvole za istraživanje litijuma i bora, ali je zahtevalo da se istražno područje ne može proširivati.

“Tražili smo donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Brnabić je rekla da zbog izbora ne može da se donese zakon, ali zahtev nije eksplicitno odbačen”, rekao je Kokanović.

Udruženje je, prema njegovim rečima tražilo i da inspekcija izadje na teren i utvrdi posledice istraživanja kompanije Rio Tinto u selima Jadra i Radjevine.

Brnabić je prošle nedelje rekla da je ukinuta Uredba o Prostornom planu područja posebne namene za Loznicu, čime je stavljena tačka na projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto kojim je bilo planirano otvaranje rudnika litijuma i bora u okolini tog grada.

Udruženje “Zaštitimo Jadar i Radjevinu” takodje traži trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, a Inicijativa Kreni-pokreni moratorijum na iskopavanje litijuma na 20 godina.