Od Albaharija, preko Koraksa, Lauša, Tome Nikolića i Dačića, do Mire Škorić: Ko su bile “ličnosti koje su obeležile 1993” – Čitajte u Nedeljniku

0
Reprint "100 ličnosti"

Pre dve i po decenije isticala je 1993, a stizala 1994. Na prvi pogled, beše to davno i sve je bilo drukčije. Jedna slučajno “iskopana” knjižica, međutim, podseća nas da prave razlike zapravo i nema.

Publikacija nosi naslov “100 ličnosti koje su obeležile godinu”, a kao podnaslov stoji “Beograd ’93”. Kao izdavač je naveden Agencijski centar “Borba” (Trg Nikole Pašića 7). Odštampana je u februaru 1994. u tiražu od 500 primeraka. U knjizi je nabrojano tačno stotinu ljudi koji su obeležili javni život Beograda 1993. godine. Svako od njih je dobio po jednu stranicu sa fotografijom, kratkim obrazloženjem postignuća i uticaja te još kraćom biografijom. Ličnosti su navedene azbučnim redom prezimena (mada je knjiga štampana latinicom), pa se otvara sa Davidom Albaharijem, a zatvara sa Mirom Škorić. Bilo bi neke draži i neke skoro poetske pravde već i u pukom nabrajanju svih tih imena i prezimena, ali to svaki radoznalac svakako može sam da uradi; zanimljivije je možda izabrati skoro nasumice neke od navedenih, pročitati šta su radili pre četvrt veka, pa pogledati šta rade sada.

Među stotinom najvažnijih Beograđana pre dve i po decenije bio je i čovek opisan ovako: “Sve ređe se vozi gradskim saobraćajem, ali je redovno na matine-fudbalu u Krnjači. Nema vozačku dozvolu, ne pije, ne puši, nema (svoj) stan i – ne voli sve što vole mladi.” U biografiji mu je stajalo: “Novinar po zanimanju. Portparol Socijalističke partije.” Oni boljeg pamćenja se već prisećaju; čovek se zove Ivica Dačić. Nećemo sada o gradskom saobraćaju, matine-fudbalu u Krnjači, vozačkoj dozvoli, piću, duvanu i stanovima.

Tu je i čovek za koga se kaže da “karikira istinu preko granice koju su povukli istinotvorci”, a ime mu je Predrag Koraksić. A tek tip onomad poznat po naslovu “Premijer rezervista”. Evo biografije: “Na svet došao pre 42 godine u Kragujevcu. Građevinac po vokaciji čija je jedina veza sa podzemljem rad na beogradskom železničkom čvoru. Donedavno boravio u senci gde je obavljao i funkciju predsednika srpske vlade. Proletos proglašen za četničkog vojvodu. Ne pije i ne puši. Nikad nije bio član SK i slavi Svetog Dimitrija.” Dame i gospodo, Tomislav Nikolić.

Ceo tekst Muharema Bazdulja čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. novembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici