Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete, pomoć pri kupovini stana i podsticaji za studente

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Na sednici Vlade Srbije usvojene su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koje, između ostalog, predviđaju da se od 1. januara za prvorođeno dete jednokratno isplaćuje po 300.000 dinara. Druga nova usvojena mera populacione politike je pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, prenosi RTS.

Pomoć porodiljama za prvo dete do sada je bila 100.000 dinara, a Vlada Srbije je na današnjoj sednici potvrdila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, na osnovu kojih će taj iznos od sledeće godine biti utrostručen.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a doneta je odluka i o finansijskoj pomoći države prilikom kupovine stana.

Druga nova mera populacione politike je pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

To pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državljanin Srbije.

Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta.

S ciljem podsticanja nataliteta i motivaciju studenata da se opredele za rađanje dece, prenosi RTS, Vlada Srbije preporučila je mere visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se odnose na uslove za upis u narednu godinu studija, broj i termine ispitnih rokova, postupak mirovanja prava i produžetka roka za završetak studija.