“Očekuju se novi napadi na aerodrom”, Islamska država preuzela odgovornost, cilj “evakuaciju završiti do 30. avgusta”: Šta se događa u Kabulu

0

Američke snage u Кabulu spremaju se za nove napade Islamske države dok završavaju misiju evakuacije, kažu američki zvaničnici. General Frenk Mekenzi, načelnik Centralne komande američke vojske, rekao je na brifingu za novinare da očekuju da će se ti napadi nastaviti i da čine sve što mogu da se za to pripreme.

Neimenovani diplomata NATO-a rekao je Rojtersu da sve strane bezbednosne snage sada pokušavaju da evakuišu svoje građane i zaposlene u ambasadama iz Кabula do ponedeljka, 30. avgusta, dan pre isteka roka predviđenog za evakuaciju.

Diplomata je dodao da će talibanske snage pojačati bezbednost i povećati broj vojnika kako bi se kontrolisala gužva na aerodromu.

Šta se juče dogodilo?

Islamska država preuzela je odgovornost za napade aerodroma u Kabulu, u kojima je poginulo više od 70 civila, dok je 140 povređeno. Među poginulima ima i dece, ali i američkih marinaca, njih 13.

U dve snažne eksplozije kod jednog od glavnih ulaza na međunarodni aerodrom u Kabulu, stradalo je na desetine ljudi samo nekoliko sati nakon što su zapadne obaveštajne agencije upozorile na neposrednu i “vrlo verodostojnu” terorističku pretnju.

Islamska država je preko svoje propagandne agencije Amak objavila da je jedan od njenih boraca prošao sve bezbednosne prepreke i došao na pet metara od američkih vojnika, a potom aktivirao eksploziv, prenosi Frans pres.

U saopštenju se pominje samo jedan bombaš samoubica i jedna eksplozija.

Jedna eksplozija se dogodila ispred ulaza na aerodrom, gde su stacionirani američki i britanski vojnici, a druga kod obližnjeg hotela.

SAD najavljuju odmazdu protiv Islamske države

Šef Centralne komande vojske SAD Kenet Mekenzi izjavio je da su dvojica bombaša-samoubice za koje se veruje da su povezani sa Islamskom državom izvela napad u Kabulu. Prema njegovim rečima, seriji eksplozija prethodila je pucnjava.

“Verujemo da će Islamska država nastaviti napade. Učinićemo sve da je zaustavimo. U tom cilju sarađivaćemo sa talibanima”, rekao je Mekenzi novinarima. Dodaje da je, prema procenama, još 1.000 državljana SAD u Avganistanu.

General Mekenzi najavio je odlučnu akciju protiv odgovornih za napad. Mekenzi je rekao da je u napadima ubijeno 12, a ranjeno 15 američkih vojnika. 

Jedna bolnica u Kabulu saopštila je da je na putu do bolnice primila 60 ranjenih, od kojih je šestoro umrlo. Britanski i turski vojni izvori potvrdili su da je u napadu bilo dve eksplozije, sa neposrednom sumnjom na ispostavu Islamske države u Avganistanu – poznatu kao “provincija Korasan” ili Isis-K, preneo je Gardijan.

Talibani osudili napade

Talibani su osudili bombaške napade na međunarodnom aerodromu u Kabulu i rekli da su se napadi dogodili u području koje kontrolišu američke snage, javlja PA Media.

Kako je preneo BBC, zvaničnik talibana je saopštio da među stradalima njima ima “žena i dece” i da je jedan broj talibanskih stražara “takođe ranjen”.