“Očekujemo 250.000 doza Sputnjika V u Srbiji za nedelju dana, razgovori sa Astra Zenekom pri kraju…”

0
Foto: Profimedia

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se za sedam dana očekuje da u Srbiju stigne 250.000 ruskih vakcina Sputnjik V, kao i da su pri kraju razgovori sa AstraZenekom za 800.000 doza.

Đerlek je za Radio televiziju Srbije rekao da će vakcine AstraZeneke biti nabavljene preko Poljske, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dodao je da se očekuje i još kineskih vakcina.

„Juče je stiglo 11.700 doza, idućeg ponedeljka stiže 9.300, ali zato 15. februara stiže 40.900, a 22. februara 46.800 doza. To znači u februaru stiže oko 105.300 doza Fajzerove vakcine“, rekao je Đerlek.

Na pitanje o britanskom soju korone, koji je zabeležen i u Srbiji, on je naveo da nema razloga za paniku, ali ima mesta za opreznost i ozbiljnost s obzirom šta se dešavalo u zemljama gde se pojavio.

On je istakao i da do sad odobrene vakcine daju odličnu reakciju, odnosno stvaraju imunitet i protiv tog novog soja.

Govoreći o novim podacima u kovid sisetemu, Đerlek je naveo da se može reći da je situacija bolja nego pre mesec dana kada je bila „izuzetno teška sa 10.000 ljudi u bolnicama“.

„Medutim, i ovi brojevi koje smo juče imali su upozoravajući i nema mesta opuštanju. Ponašaćemo se maksimalno ozbiljno posebno i zbog tog novog soja“, rekao je Đerlek.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ