“Očekujem da pojede ćevape i vrati se u SAD zdrav”: Višković o poseti Eskobara BiH

0
Screenshot YouTube

(Beta) – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da od posete zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara Bosni i Hercegovini, očekuje da “pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav”.

“Da se fino oseća u Bosni i Hercegovini, da poseti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav”, rekao je Višković novinarima tokom obilaska poplavljenih područja u Istočnom Sarajevu.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar doputovao je danas u Sarajevo i prvo se sastao sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom.

U naredna dva dana Eskobar će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Najavljeno je da će američki zvaničnik imati i brojne sastanke u Sarajevu, ali i u Banjaluci, i to ne samo sa političarima.

Uoči dolaska u posetu BiH izjavio je da u toj zemlji neće biti novog rata, kao i da su politički potezi srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji su dodatno podgrejali krizu u BiH, sračunati da on (Dodik) “zaštiti svoju moć i svoj novac”.

“Što se tiče oslabljenih centralnih institucija, razlog je korupcija. Ono što Dodik radi je da želi zaštititi svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasedaju na to”, kazao je Eskobar za Radio Slobodna Evropa.

Naveo je i da su sankcije spremne, ocenivši da Dodikovu politiku ne podržava niko u regionu, pa ni susedna Republika Srbija.

Dodik je odgovorio Eskobaru, navodeći da u BiH “više ne prolazi sila medjunarodnog faktora”, jer se, kako je ocenio, “na batine na ovom prostoru oguglalo i zato ni sila ni pretnje ne mogu da poluče rezultat”.

Premijer RS Radovan Višković je komentarišući Eskobarovu posetu BiH rekao da očekuje da “Eskobar poseti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav”.

Uoči Escobarovog dolaska u BiH u Vašingtonu je s njim razgovarala predsednica RS, koja je od američkog diplomate zatražila “izbalansiraniji pristupa prema BiH”.