“Očekujem da će vakcinacija protiv korone u Srbiji početi u prvom kvartalu naredne godine. Prioritet stariji građani, zdravstveni radnici…”

0
Ilustracija. Foto: Igor Pavićević

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) dr Miroslav Savić rekao je kako “očekuje da će vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji početi u prvom kvartalu naredne godine”.

“U tom periodu će biti vakcinisani prioriteti – stariji građani, zdravstveni radnici i građani izloženi riziku zbog posla”, rekao je dr Savić u intervjuu za portal Nova.rs.

Dr Savić je rekao da odluka američke Uprave za hranu i lekove (FDA) o odobravanju Pfizerove vakcine neće direktno uticati na proces registracije ove vakcine u Srbiji i naglasio da su i “druge zemlje poput Kanade i Singapura, za pojedine vakcine protiv korone, dale neku vrstu privremene autorizacije”.

“Procesi autorizacije u različitim zemljama su nezavisni, ali je jasno da regulatorne agencije u svetu generalno procenjuju da su ispunjeni neophodni zahtevi vezani za kvalitet”, rekao je dr Savić.

On je objasnio da je kvalitet vakcina protiv kovid-19 u ovom trenutku jedino što može može da se proceni u potpunosti.

“Procenjuje se biohemijska, mikrobiološka dokumentacija i odgovarajući uzorci. Sprovode se predviđena meranja, testiranja odgovarajućim farmakopejskim procesima”, rekao je dr Savić.

Kako je rekao, procena bezbednosti i efikasnosti “moguća je samo u relativnom smislu, s obzirom na to da su dostupni podaci vremenski skraćeni”.

On je naglasio da iz tog razloga se za vakcine protiv koronavirusa trenutno izdaju samo privremene dozvole i ne očekuje se da bilo koja agencija za lekove u ovom trenutku izda punu dozvolu.

Dr Savić je objasnio da je srpski Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima usaglašen sa Direktivom Evropske unije koja pokriva problematiku vezanu za vakcine.

“Tu postoji nekoliko podopcija vezanih za tipove autorizacija. Ništa nije ad hoc, u pitanju su poznata zakonska rešenja”, rekao je dr Savić.

“Konkretno, u SAD se očekuje da, kada prođe šest meseci otkad je prosečan ispitanik uključen u kliničku studiju o Pfizerovoj vakcini, bude zatražena puna autorizacija”, dodao je on.

Podsetio je i da svi aktuelni procesi registracije u zapadnim zemljama – od strane EMA u Evropskoj uniji, FDA u SAD, MHRA u Velikoj Britaniji, idu po proceduri “registracije za hitnu upotrebu” (Emergency Use Authorization).

On je rekao da početak vakcinacija u Srbiji, nakon što vakcina prođe autorizaciju, zavisi od realne logistike, tj. dostupnosti samih vakcina.

“Postoji samo par zemalja u kojima je počela vakcinacija. Da li možemo da budemo u prvih 5, 6, 7? Verovatno ne možemo, ali sigurno nećemo biti ni posle 100. mesta, to sigurno nećemo biti”, rekao je dr Savić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500