Očekuje se da će SAD odobriti mešanje vakcina za treću dozu

0

(Beta-AP) – Američka regulatorna tela će kako se očekuje ove nedelje odobriti mešanje antikovid vakcina za buster doze u nastojanju da se obezbedi fleksibilonost za one koji hoće da zadrže zaštitu od koronavirusa.

Predstojeća objava Uprave za hranu i lekove (FDA) će verovatno biti izdata istovremeno kada i odobrenje za buster doze vakcina Moderne i Džonson i Džonson. FDA je prošlog meseca već odobrila davanje treće doze Fajzer vakcine za mnoge Amerikance.

Očekuje se da će FDA navesti da će se posebno za vakcine sa RNK informacionom tehnologijom Fajzera i Moderne, koje su se pokazale vrlo efikasnim protiv virusa i dalje smatrati poželjnijom opcijom, odnosno da se ne menjaju vakcine. Agencija još utvrđuje uputstva za vakcinu sa jednom dozom Džonson i Džonson.

Dozvoljavanje mešanja vakcina bi moglo da olakša probleme sa snabdevanjem i dobijanje bustera, kao i da omogući osobama koje su možda imale negativne reakcije na prve doze, da probaju drugu vakcinu. 

Ovaj potez sledi pošto su SAD navele da će za ulazak u Ameriku priznati mešanje vakcina datih u inostranstvu kao što se već radi u Kanadi i nekim evropskim zemljama.