Obrt na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije: Tužilac traži da sud presudi bez novog suđenja

0
screenshot

Na sednici petočlanog sudskog veća u Apelacionom sudu u Beogradu na kojoj se počelo sa razmatranjem prvostepene presude za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” Slavka Ćuruvije došlo je do obrta kada je zamenik tužioca rekao da to veće treba da donese odluku i da suđenje ne vraća ne početak, saopštilo je Udruženje novinara Srbije, a prenosi RTS.

To je za Udruženje novinara Srbije (UNS) rekao predsednik Кomisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, koji je naveo da je zamenik tužioca Milenko Mandić izneo svoju žalbu, pobijajući to što su prvostepenom presudom za ubistvo novinara N.N. lica označeni nalogodavac i direktni izvršilac ubistva.

“Кada je završio sa izlaganjem uzeo je drugi papir i rekao da je saglasan sa apelacionim tužiocem koji je podržao sve stavove iz njegove žalbe i koji je predložio, zbog toga što sudski proces dugo traje i što je dosta toga nedokazano, da apelaciono veće otvori pretres i donese presudu”, rekao je Matić.

Prvostepenom presudom za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni su Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, a Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Кurak kao saizvršioci ovog zločina. Nalogodavac i direktni izvršilac, prema presudi, označeni su kao N.N. lica.

Na tu presudu žalili su advokati osuđenih, ali i zamenik tužioca. Radonjić i Romić od 2017. godine su u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor. Posle presude za ubistvo Ćuruvije odbijena je žalba tužilaštva da im se odredi zatvorska kazna. Miroslav Кurak i dalje je u bekstvu.

U Apelacionom sudu danas je u javnom delu sednice sudija izvestioc Bojana Paunović, u prisustvu petočlanog sudskog veća, referisala o presudi, kojom su u aprilu 2019. godine osuđena četvorica nekadašnjih čelnika i pripadnika Državne bezbednosti.

Milimir Lukić, predsedavajući veća, najavio je da postoji mogućnost i da sutra bude zaključen javni deo sednice, koja je trebalo da traje tri dana.

Današnjem suđenju nije prisustvovao Radomir Marković, nekadašnji šef Državne bezbednosti, koji je sudu predočio da nema ništa protiv da sednica bude održana bez njegovog prisustva.

Veran Matić izjavio je u pauzi suđenja da je razočaran što je mali broj novinara došao ispred Apelacionog suda.

Da prate odlučivanje o prvostepenoj presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije, osim Matića, došli su izvršna direktorka Fondacije “Slavko Ćuruvija” Ivana Stevanović, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i novinari.