“Obrazovani i mladi odlaze zbog neuređene države, a ne zbog male plate…”: Pavle Petrović u novom Nedeljniku

8
Foto Igor Pavicevic

“Emigracija je već sada ogroman problem, a u narednoj deceniji najverovatnije će biti presudan ekonomski i fiskalni izazov ne samo za Srbiju već i za sve druge zemlje CIE”, rekao je u razgovoru za novi Nedeljnik Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta i dopisni član SANU.

On je, između ostalog, rekao i da se problem emigracije neće rešiti ni kada bi se u Srbiji ostvarila obećana prosečnu plata od 900 evra.

Iz Letonije i Litvanije upola manje ljudi odlazi nego iz Hrvatske, iako su im osetno niža primanja. Dakle, nije problem u zaradama već u institucijama

Pavle Petrović

“Ni izbliza, čak ni kada bi to obećanje bilo kredibilno. Hrvatska, na primer, već sad ima prosečnu platu od skoro 900 evra, a i dalje ima ogroman problem emigracije stanovništva. Sličan primer može biti i Rumunija u kojoj u zadnjih pet godina plate veoma snažno rastu (preko 10 odsto godišnje) i sada su premašile 700 evra, a emigracija ne samo što se u prethodnih pet godina nije umanjila već je iz godine u godinu sve veća. Dakle, postoje još jači činioci od visine plate koji podstiču iseljavanje stanovništva u Zapadnu Evropu. Mi smo ekonometrijski analizirali podatke o emigracijama za sve zemlje CIE uključujući i Srbiju i pokazali da na iseljavanje stanovnika najviše utiče to koliko je dobro država uređena. Lošije uređene države koje imaju visoku korupciju, nizak nivo vladavine prava, loš kvalitet javnih usluga (zdravstvo, prosveta) gube najviše stanovnika. Upravo zato se dešava da su emigracije iz relativno dobro uređenih zemalja poput Letonije i Litvanije upola manje nego iz Hrvatske iako je prosečna plata u ove dve baltičke zemlje oko 830 evra, tj. osetno je niža nego u Hrvatskoj – ali su institucije i usluge koje pruža država daleko bolje u Litvaniji i Letoniji nego u Hrvatskoj…”, rekao je Pavle Petrović.

Pavle Petrović je za novi Nedeljnik govorio i kako može da se reši problem emigracije, koliko Srbija gubi zbog loših institucija, šta koči privredni rast Srbije, koje su primedbe Fiskalnog saveta na budžet, a šta su njihove preporuke Vladi Srbije…

CEO TEKST INTERVJUA U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KISOCIMA OD ČETVRTKA 27. FEBRUARA

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

8 KOMENTARA

  1. Кад год се појави Проф. Павле Петровић, пензије се смањују. Да се он пито ни ових 5,4 неби се повечало. Ја бих смањио његову плату за 54 посто.

  2. извињавам се, али ми је стварно мука оваквих паметњаковића. шта је сада он ново рекао? ако већ пишете на ту и сличне теме, питајте их за решење! узроке и стање знамо и без да смо доктори наука, чланови сану и осталих глупости

  3. Kako su upola manje migracije iz Litvanije i Letonije kada je npr. Litvaniju napustila trećina stanovništva? Ranije je počela emigracija kod njih.

  4. mi svakako nikad ovako necemo biti uredjena drzava pocev od komunalnog reda pa do izdavanja isprava a politika drzave je da je u sve gurnula kosovare eps mup sud inspekcije i sve je sistem burazer i mi ovde rodjeni moramo da bezimo

  5. Ceo život si u nekoj borbi zašto nešto ne učini. Ove vlasti ni tvoje vlasti, a mnogi ovi političari nisu se ni rodili kad sam ja morao preko granice. Vi ste verovatno tada studirali jer tada se moglo studirati (o trošku države) mnogo godina i kad konačno diplomira već je u godinama kada se teško zaposliti.

Comments are closed.