O’Brajen: Lideri Srbije i Kosova ostvarili istinski napredak…

0
Foto: Profimedia

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen izjavio je večeras da su lideri Srbije i Kosova ostvarili istinski napredak tokom današnjih pregovora u Beloj kući.

“Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva s liderima Srbije i Kosova. Načinili su istinski napredak danas. Ekonomska normalizacija znači radna mesta za mlade ljude. Razgovori se nastavljaju sutra”, naveo je O’Brajen na Tviteru.

On je zahvalio američkom Fondu za razvoj (DFC), agenciji za ekonomsku pomoć inostranstvu MCC (Millennium Challenge Corporation) i Izvozno-uvoznoj banci SAD (EXIM Bank), čiji su predstavnici učestovali u pregovorima Srbije i Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju u Vašingtonu, izjavio je večeras da se nada da će delegacije Beograda i Prištine postići sporazum u Vašingtonu i dodao da u neformalnim dokumentima ima “veoma dobrih stvari u vezi s ekonomijom”.

Kazao je da je u Beloj kući bilo reči o infrastrukturnim projektima, povezivanju Beograda i Prištine, ali i o daljem kreditiranju i ulaganju novca kroz garantne šeme.

“Još se borimo, nisam siguran da ćemo uspeti da stavimo u ugovor da američki DFC otvori kancelariju u Beogradu i da Priština prihvati Mali Šengen, uz američke garancije. Ima još nekih političkih aspekata”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je isključio mogućnost da deo dogovora bude odredba o medjusobnom priznanju Srbije i Kosova, koja je stajala u prvoj verziji predloženog dokumenta, ali je potom izbačena zbog protivljenja srpske delegacije.

Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su danas posle podne počeli dvodnevne pregovore u Beloj kući. Domaćini sastanka su O’Brajen i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

(Beta)