Obradović: “Očigledno da EU ne želi Srbiju ili je želi bez dela teritorije”

1
Foto Nedeljnik

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je “očigledno” da EU ne želi Srbiju kao člana ili je, kako je rekao, želi bez dela teritorije i bez bilo kakve mogućnosti vođenja samostalne politike.

Reagujući na usvajanje ovogodišnjeg izveštaja u Evropskom parlamentu (EP) kojim se po njegovim rečima, od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova, Obradović je ocenio da evropski put Srbije „ne postoji“ već da postoji „samo put beskonačnog ucenjivanja iz Brisela koji traje pune dve decenije“.

„Iako su nam dupli standardi zapadnih centara moći odlično poznati ne možemo da razumemo kako EU istovremeno može da krši teritorijalni integritet Srbije, a brani teritorijalni integritet Ukrajine ili Bosne i Hercegovine“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi, prenosi N1.

Dodao je da se Dveri zalažu za saradnju „sa svim državama sveta, uključujući i države EU“, ali i da ta saradnja „mora biti zasnovana na partnerskim odnosima, a nikako na pritiscima, ucenama i poniženjima“.

“Srbija treba i mora da vodi politiku koja je u skladu sa našim nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima, a ne sa interesima stranaca. To je jedini put koji može da donese dobrobit našoj državi”, ocenio je Obradović.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je ranije izveštaj o Srbiji u kome se pozdravlja činjenica da je članstvo u EU strateški cilj zemlje ali i izražava žaljenje zbog nedovoljnog napretka, čak i nazadovanja po pitanjima ključnim za pristupanje Uniji.

Pozdravljajući povratak na parlament sa više pluralizma nakon izbora početkom aprila, izveštaj poziva na napredak u vladavini prava, osnovnim pravima, slobodi izražavanja, jačanju medijskog pluralizma i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U izveštaju za koji je glasalo 50 poslanika, pet je bilo protiv a troje uzdržanih, duboko se žali što se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti da se pod hitno usklade sa odlukama EU protiv Rusije.

1 KOMENTAR

  1. Много пре Украјине и Босне и Херцеговине, ЕУ брани територијални интегритет Републике Кипар.

Comments are closed.