Obradović i Kostić odgovorili RTS-u u otvorenom pismu: “Vučić je nezakoniti urednik vašeg informativnog programa”

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

Predsednik i potpredsednik Dveri, Boško Obradović i Ivan Kostić, koji štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije, uputili su otvoreno pismo i odgovor Radio-televiziji Srbije koja je odbila njihov zahtev za gostovanjem na toj televiziji u trajanju od 60 minuta.

Pismo Obradovića i Kostića prenosimo u celosti:

“Pristojnost nalaže da svako obraćanje počne oslovljavanjem, no kako se niko nije potpisao ispod saopštenja koje se pripisuje celoj Radio televiziji Srbije, bićemo slobodni da odaberemo kome ćemo odgovoriti.

Dragane Bujoševiću i Nenade Lj. Stefanoviću,

Kao narodni poslanici tražili smo 60 minuta na Radio televiziji Srbije koja je vlasništvo građana naše zemlje. Tražili smo samo 60 minuta, da građani mogu da čuju istinu, da objasnimo razloge našeg štrajka glađu, da građani dobiju šansu da čuju šta se zaista dešava u državi, jer vas građani za to plaćaju.

Vi ste ovaj zahtev odbili, pozivajući se na vašu nezavisnost i nepristrasno informisanje. Naveli ste da ne odustajemo od namere da budemo nezakoniti glavni urednik Informativnog programa.

Jedini nezakoniti urednik Informativnog programa RTS je Aleksandar Vučić, i ne samo informativnog programa Javnog medijskog servisa već urednik cele Srbije. Kuću koja bi trebalo da bude javni servis svih građana pretvorili ste u megafon vašeg urednika Vučića, udavili ste je u laži, cenzuri, strahu zaposlenih. Permanentne neistine koje predstavljate kao vesti, svakodnevno dovođenje naroda u zabludu, prećutkivanje istine, širenje propagande je nešto što će zauvek obeležiti vas dvojicu, koji ste profesiju za koju vas narod plaća srozali do samog dna.

Mi nećemo odustati od namere da Srbija bude normalna zemlja. Nećemo odustati od čvrste namere da se ova zemlja oslobodi od ove pogubne i kriminalizovane vlasti.

Pravo na istinu nije stvar ni jedne stranke, niti bilo koje političke opcije, pravo na istinu je osnovno ljudsko pravo, koje ste upravo vas dvojica, za račun i lični interes vašeg urednika Aleksandra Vučića uskratili građanima Srbije.

Svaki urednik Informativnog programa, dok kroji stvarnost po meri vašeg urednika Aleksandra Vučića, laže sopstvene roditelje, koji takođe plaćaju pretplatu. Svaki spiker koji čita to što vi nazivate vestima, laže i sebe i sve građane Srbije.

Jednom je narod oslobađao Radio televiziju Srbije i svi znamo kako je to izgledalo, kako se završilo i kako je moglo da se završi.

Svako onaj ko misli da se tako nešto ne može ponoviti, greši.

I svako ko ne čini ništa da to spreči, ne misli dobro ovoj napaćenoj zemlji.

Nas ste, kao narodne poslanike, odbili za samo jednu emisiju od 60 minuta. Drugo nismo ni očekivali posle svega što smo videli sa vaše strane u poslednjih osam godina. Mnogo veći problem je što cenzurišete žrtve vladajućeg režima i ne dozvoljavate da se čuje istina o njima. Aleksandar Obradović, Marija Lukić, Milan Jovanović, 9 profesorki iz Ćuprije i mnogi drugi čekaju na svojih 60 minuta, kao što se čeka istina o ubistvu Olivera Ivanovića i Stanike Gligorijević.

Obrazložite javnosti zašto je Radio televizija Srbije zatvorena i za ove istine, kao i za sve one koji drugačije misle od onoga koji nezakonito uređuje vaš informativni program”.