Vučić: “Želeli su da napustimo dijalog, najčudnija faza…”

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu i razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Želeo sam pre svega da izvestim javnost u Srbiji o svemu onome što se dešavalo juče u Briselu, da položim račune i podnesem izveštaj građanima ove zemlje, da vas obavestim kada ćemo to da uradimo u parlamentu i kada ćemo to da uradimo sa onim političkim strankama koje žele da čuju stav republike Srbije po pitanju pregovora o KiM. 22. juna imaćemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj ću govoriti podrobno i detaljno“,  rekao je Vučić.

Kad je reč o razgovorima sa Prištinom juče u Briselu, Vučić je rekao da je druga strana na sve načine pokušavala da izbegne dijalog.

„Juče je nastavljen dijalog Beograda i Prištine i to je bila najčudnija faza. Mogu da potvrdim da sa neizvesnošću i potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli sa prištinske strane, želeli da mi napustimo dijalog. Sve što su radili, govorili i ostalo, govorilo je da su želeli da izbegnu dijalog. Samo smo o jednoj temi na kratko govorili, oko nestalih osoba. A mi želimo da pokušamo i da pokažemo da ne želimo nikoga da sakrijemo“, rekao je Vučić.

„21 lokaciju smo ispitali, od tog asmo na četiri pronašli tela kako se pretpostavlja ubijenih Albanaca. Ništa nismo krili i na svaki njihov zahtev smo odgovorili i krenuli u posao“, rekao je Vučić.

On je rekao i da su Albanci prebacivali Srbiji zbog naoružavanja i bliskosti sa Rusijom, na šta im je skrenuta pažnja da naša armija kupuje oružje i od Francuske.

– Tražili su i da CEFTA postane SEFTA. To znači da žele da naprave novi dogovor o slobodnoj trgovini, da bi mogli da budu tu kao Republika Kosovo, da bi mogli da kažu da ih je Srbija priznala. Pošto su u CEFTI sa zvezdicom. Na mala vrata su pokušali to da urade – otkrio je Vučić.

Predsednik je potom rekao da je Srbija tražila da se ispuni sve što je obećano o Zajednici srpskih opština.

“A Kurti je govorio samo o 14. februaru. I to je stalno ponavljao. Pitao sam ga je l’ se tada Hrist rodio, na šta mi je rečeno da je tada pobedio na izborima. Izašao je sa predlogom na koji smo se svi nasmejali. Rekli su da hoće da formiraju nacionalni savet za srpsku manjinu, kao što Srbija ima za manjine u našoj zemlji. To sam vam rekao da vidite kako je neodgovorna atmosfera napravljena tamo”, izjavio je Vučić i dodao da se plaši da takva neozbiljnost može dovesti do eskalacije sukoba na KiM.

On je naglasio da postoje “mnogi ljudi u Prištini kojima bi odgovarala eskalacija”, i zato je apelovao na međunarodne pregovarače da reaguju kako bi se sačuvao mir.

“Pazite, oni smatraju da je liturgija u crkvama koje su, kako tvrde, napravljene u vreme Slobodana Miloševića, provokacija. Ja sam na to ostao potpuno nem nekih 30 sekundi. Nije im provokacija kada pišu grafite ili mokre po crkvi. Provokacija je kada se služi liturgija u srpskoj crkvi. I onda razumete zašto su Dečani ugroženi”, rekao je predsednik.

Vučić je naveo da je čuo kako postoji plan da se zauzme trafo stanica Valač, i da će raditi na tome da se to ne dogodi.

Kako bi “dočarao neozbiljnost političara iz Prištine”, navodi primer da su se tokom razgovora pozivali u vezi sa nestalima i “grobnicama koje su Srbi pravili za Albance” na teritoriji Kosova i Metohije, pozivali su se na emisije u kojima su gostovali Nenad Čanak i Dušan Mihajlović.

“Kada sam ih pitao da li imaju neki ozbiljniji argument, ponovili su tvrdnje. Na to nemate šta da odgovorite”, rekao je Vučić.

Vučić je potom govorio o ekonomskom razvoju, rastu industrije i infrastrukturnim projektima.

2 KOMENTARA

  1. Коначно, Председник обећао да ће у Скупштини говорити детаљно о “проблему КиМ”. А то би морало да значи да ће и о “оном свом плану”n. Јесте да Скупштина по свом саставу личи на мало проширени главни одбор СНС. Надам се да неће често да буде прекидан уобичајеним акламацијама “господину АВ”. Ипак је реч о једном од животно важних питања за српски народ и државу Србију. И заслужује и одговарајућу пажњу страначких посланика, уместо уобичајеног ријалитија “ш продукције”.

  2. Како је председник пред одлазак најављивао, “мрких вјеђа”, тмурног израза лица, дубоког дрхтавог гласа,.. ја сам очекивао озбиљан извештај, поготово о “притисцима” којима је тамо требало да буде изложен, о тешкој ситуацији за Србију, и ономе о чему Срби децидно говоре “не”, а председник би да каже “да”, и да то помери ствари са “мртве тачке”,.. кад оно, “кафанска” прича.

Comments are closed.