Oboren svetski rekord u penjanju na Mont Everest: Nepalac se popeo 26. put i nadmašio sopstveno dostignuće

0
EPA-EFE/Balazs Mohai

Nepalac Kami Rita, pripadnik naroda Šerpa koji živi na Himalajima i poznat je po svojim penjačkim sposobnostima, popeo se na Mont Everest 26. put, čime je oborio sopstveni rekord, saopštio je zvaničnik nepalske vlade.

Rita se na najviši vrh na svetu visok 8.849 metara popeo u subotu tradicionalnom jugoistočnom rutom i na taj način oborio rekord koji je postavio prošle godine, ostavivši iza sebe na listi još 10 Šerpa penjača.

“Kami Rita je oborio svoj rekord i samim tim postavio novi svetski rekord u penjanju”, rekao je Taranat Adhikari, šef Ministarstva turizma u glavnom gradu Katmanduu, prenosi Gardijan.

Ritina supruga izjavila je da je veoma zadovoljna njegovim uspehom.

Putanju koju je Rita iskoristio uspostavili su Novozelanđanin ser Edmund Hilari i Nepalac Tenzing Norgaj 1953. godine i ona je ostala najpopulranija do današnjeg dana.

Ove godine je Nepal izdao 316 dozvola za penjanje na Everest u sezoni koja traje do maja, što je manje u odnosu na prethodnu godinu kada je izdato 408, što je najviše ikad.

Narod sa Himalaja čiji odnos sa svetom u mnogome zavisi od penjanja suočio se sa kritikama zbog prevelikog broja dozvola za penjanje koje su izdate, što je rezultovalo većem broju smrtnih slučajeva 2019. godine.

Do sada je bilo 10.657 uspešnih ekspedicija otkako je Everest “osvojen” 1953. godine. Mnogi su uspevali da se popnu na vrh više puta, a 311 ljudi je do sada poginulo.