Sukob oko crnogorskog zakona ostavlja utisak da su Vučić i Đukanović u ozbiljnom konfliktu. „No vredi zapaziti da obojica posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimira Bebe Popovića“, prenosi DW švajcarski radio.

„Počelo je zakonom o religiji koji je doneo parlament Crne Gore. A on nije bezazlen: crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države“, javlja reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji.

Dodaje se da predsednik Milo Đukanović „svesno raspiruje“ strah među vernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to događajima od pre jednog veka.

„Do tada je naime Crna Gora bila nezavisna država, ali je onda srpska kraljevska kuća preuzela moć. Paralelno je srpska pravoslavna crkva progutala samostalnu crnogorsku pravoslavnu crkvu. Sada je Crna Gora već 14 godina ponovo samostalna i ponovo je nastala crnogorska crkva koja traži crkve i manastire“, prenosi novinar Kristof Vitrih.

Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije. U beogradskim tabloidnim medijima „budi se utisak da se podjarmljuje oko trideset odsto građana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u celosti“.

Navode se reči predsednika Aleksandra Vučića da koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

„Tipično je za Vučića“, dodaje se u izveštaju, „da širi strah drastičnim rečima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir. Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu.“

„No vredi zapaziti da obojica šefova država posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimir Beba Popović ih obojicu godinama savetuje“, javlja švajcarski radio, nazivajući Popovića „šaptačem“. „On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem.“

„Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosuđe i okončanje korupcije. Crkvena svađa, dakle, obojici vlastodržaca dobro dođe“, zaključuje se u izveštaju.

Komentara

  1. Kos
    19. januara 2020. 15:01

    znam samo da niko gori nije bio od ovih mesavine jula radikala i po neki ds i pridodate brna zorana kao zapadni faktor

  2. sara
    24. januara 2020. 15:43

    Obojica posežu za istim hoštaplerom!!!.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.