Impresivna španska izložba „Oblici duše“, koja će 7. maja u 19 časova biti otvorena u galeriji Instituta Servantes, povešće ovog proleća beogradsku publiku na jedinstveno putovanje u središte duše.

Kustoskinja Susana Blas okupila je 14 umetnica i umetnika između 35 i 45 godina starosti i stavila ih pred nimalo jednostavan zadatak. Svako od njih dobio je po neko od dela Svete Terezije Avilske, čuvene španske mističarke i vizionarke koja se na originalan način spiritualnošću bavila pre pet vekova, da bi kroz dijalog sa njenim beleškama nastao savremeni odgovor na naizgled jednostavno pitanje – šta se dešava sa dušom?

Postavka, proširena u odnosu na originalnu izložbu otvorenu 2015. u Saragosi, sastoji se od nekoliko različitih nivoa koji se bave ulogom duše u svakodnevnom životu, njenim prelaznim oblicima, vezom između duhovnosti i religioznosti, različitim kulturološkim uticajima na poimanje i predstavljanje duše…

Tako jedan od izloženih radova Huana Samore predstavlja minijaturne skulpture ljudi pred kojima će, tokom celog trajanja izložbe, rasti biljke kao plod njihove ljubavi ili pak nemogućnosti da istu sačuvaju. Druga skulptura Marine Vargas po imenu „Majka koja je umrla“ poigrava se sa čuvenim Mikelanđelovim radom „Pieta“ i stavlja preminulu Bogorodicu u Isusove ruke, dok dela Paule Noje pokušavaju da otkriju na koji način se naša duša ostvaruje kroz naše snove i šta na taj način pokušava da nam poruči.

Susana Blas, zajedno sa umetnicom Marinom Vargas, ovih dana boravi u Beogradu gde će 7. maja, nakon otvaranja izložbe u galeriji Instituta Servantes, provesti posetioce kroz ovu intrigantnu postavku, pokušavajući da kroz razgovor sa publikom otkrije na koji način su duša i duhovnost prisutne kako u balkanskoj sadašnjosti, tako i kroz balkansku prošlost.

Svoje radove ovom prilikom predstaviće: Ćeću Alava, Marija Bueno, Soledad Kordoba, Antonio F. Elvira, Santijago Lara, Mireja Martin Larumbe, Viki Mendis, Mapi Rivera, Hose Luis Serso, Paula Noja, Jolanda Tabanera, SUSO33, Marina Vargas i Huan Samora.

Izložba „Oblici duše“ u Beograd stiže nakon velikog uspeha koji je zabeležila u Madridu, Rimu, Pragu i drugim evropskim gradovima. Beogradska publika moći će da je pogleda sve do 20. juna, a ulaz je slobodan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.