Objavljena lista ruskih državljana kojima je Crna Gora blokirala nekretnine: Na njoj su poslanici Dume i bliski Putinovi saradnici

1
EPA/LINTAO ZHANG / POOL

Poslanici Dume, nekadašnji šef kabineta predsednika Rusije Vladimira Putina, te prvi zamjenik šefa predsedničke administracije te zemlje – navodno su na listi ruskih državljana kojima je Crna Gora nedavno blokirala nekretnine.

Njihova imena objavljena su nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo u petak da je Uprava za katastar i državnu imovinu “zamrznula” 44 nekretnine više destina ruskih državljana, kojima su prethodno uvedene sankcije Evropske unije (EU) zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Na listi su, navodno, bivši šef Putinvog kabineta Sergej Ivanov – koji je sad na funkciji njegovog specijalnog savetnika za životnu sredinu, ekologiju i transport – i zamjenik šefa kabineta Predsedničke administracije Aleksej Gromov, prenose Vijesti.

Nekretnine su blokirane i poslanicima Dume iz Putinove Jedinstvene Rusije Viktoru Kazakovu, Ani Kuznjecovoj i Vladimiru Vasiljevu, poslanicima Komunističke partije Olegu Smolinu, Olegu Lebedevu, Sergeju Gavrilovu i Irini Filatovoj, predstavnicima Pravedne Rusije Andreju i Dmitriju Kuznjecovu, poslaniku Liberalno-demokratske partije Vasiliju Vlasovu…

Ruskim državljanima nekretnine su “zapečaćene” u Budvi, Herceg Novom i Žabljaku, a spisak navodno nije konačan.

Među onima kojima su “zapačaćene” nekretnine nema “zvučnih” imena kao što je Oleg Deripaska, koji je jedan u nizu ruskih oligarha koji su neposredno nakon obnove crnogorske nezavisnosti počeli da donose krupni kapital, sklapajući, prema mišljenju mnogih, sumnjive poslove s tadašnjim vlastima.

Njegova kompanija “Overseas assets management” vlasnik je raskošnog letnjikovca na rtu Platamuni, koji objedinjuje centralne, mermerom obložene, dve spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadrata.

”Overseas assets management” je od kotorske Opštine 2010. dobio građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbeđenje.

Na spisku nema ni ruskog milionera Jurija Kušnerova, koji je vlasnik velelepnog zamka u Reci Reževića, jednog od najlepših i najskupljih letnjikovaca na budvanskoj obali. Na gotovo hektar zemlje, uz samo more, pre više od decenije nikao je višespratni zamak sa svim luksuznim pratećim sadržajima.

1 KOMENTAR

  1. Царска Русија је у буџету имала ставку: “Црна Гора”. “Храни куче да те уједе”.

Comments are closed.