Objavljen snimak trenutka kada je američki policajac upucao 13-godišnjaka u Čikagu

1
Foto: Beta (Chicago Police Department via AP)

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pojavio se videosnimak na kojem se vidi kako je policajac upucao 13-godišnjeg Adama Toleda dok je bežao od policije u  Čikagu. Mladi Toledo je preminuo na mestu događaja.

U SAD je nakon objavljivanja videosnimka ponovo u javnosti aktuelizovano pitanje policijskog nasilja.

Videosnimak slučaja koji se dogodio 29. marta prvi put je objavljen na konferenciji za medije koju je održala gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut.

Na snimku se može čuti kako policajac uzvikuje „Odmah stani!“ dok trči za detetom, a potom kaže: „Pokaži ruke. Spusti na tlo, spusti na tlo!“.

Dok je dizao ruke uvis, dečak je pao na tlo nakon jednog pucnja iz pištolja.

Kasnije je utvrđeno da se slučaj dogodio u četvrti Little Village u Čikagu, a osoba koja je upucana je 13-godišnji Adam Toledo.

Tužilaštvo je saopštilo da je policija izašla na teren nakon što je prijavljena pucnjava te da je Toledo pokušao da pobegne dok je u rukama držao pištolj.

Adina Vejs Ortis, advokatica porodice Toledo, izjavila je da se na videosnimku jasno vidi da je Adam Toledo pogođen u prsa dok je pokušavao da sledi naredbu policije da stane i da podigne ruke uvis.

Policajac koji je pucao u Toleda je 34-godišnji Erik E. Stilman koji je nakon ovog slučaja uzeo administrativnu pauzu od 30 dana.

Objavljivanje snimka izazvalo je na društvenim mrežama oštre reakcije protiv policijskog nasilja.

Gradonačelnica Lajtfut pozvala je građane da ostanu mirni i dostojanstveni.

1 KOMENTAR

Comments are closed.