Objavljen snimak pljačke dragulja iz muzeja u Drezdenu

0

Nemačka policija objavila je snimak pljačke Zelene riznice Muzeja u Drezdenu, u kojoj su u ponedeljak ukradene neprocenjive zbirke nakita, prenosi N1.

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju dvojicu muškaraca kako kroz prozor s rešetkama upadaju u Zelenu riznicu u baroknoj rezidencijalnoj palati u Drezdenu. Zatim se vidi kako razbijaju staklenu vitrinu i iz nje uzimaju tri kolekcije ili pojedinačne komade.

Na snimku sa sigurnosnih kamera, koje su radile iako je nestala struja, vidi se da provalnici imaju baterijske lampe i sekire.

Nemačka policija potvrdila je u ponedeljak da je opljačkana Zelena riznica Muzeja u Drezdenu i precezirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

“Ne radi se samo o tome da je opljačkana državna umetnička kolekcija nego mi Saksonci. Ne može se razumeti istorija Saksonije bez Velikog svoda”, rekao je Mihael Krečmer u tviter poruci.

Trezor je uspostavljen 1723. i danas sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u toj istorijskoj palati.