Obeležen Međunarodni dan SOS Dečijih sela

  0

  Međunarodni dan SOS Dečijih sela obeležava se svake godine 23. juna. Upravo na ovaj dan, pre tačno 100 godina, rođen je osnivač organizacije, Herman Gmajner. U znak sećanja i kao izraz poštovanja njegov rođendan slavi se u SOS Dečijim selima širom sveta.

  SOS Dečija sela međunarodna su humanitarna organizacija koja se bavi brigom o deci i mladima i podrškom porodici. Osnovana je 1949. godine u Austriji sa ciljem da održi porodice zajedno. Danas postoji na svim kontinetima, odnosno u 134 zemlje i teritorije, brinući se o 74.500 dece i mladih. Kroz različite programe podrške pomaže skoro milion dece.

  U Srbiji SOS Dečija sela prisutna su od 2004. godine. Briga o deci bez roditeljskog staranja sprovodi se u Dečijem selu Kraljevo, koje trenutno, u 15 SOS hraniteljskih porodica i Zajednici mladih, brine o 96 mališana iz cele Srbije.

  “U poslednjih šest godina, u našim Centrima za podršku porodici pomogli smo da skoro 1.800 dece ostane sa svojim biološkim roditeljima, kroz direktan, individualan, terenski rad sa više od 700 porodica iz Niša, Obrenovca i Beograda. Porodice dobijaju podršku u razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu. Delujemo i kroz “Program podrške zapošljavanju mladih iz alternativne brige” u Beogradu, i programe hitne pomoći, poput podrške nakon zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu, i “Solidarnost” – program pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju” – navode iz ove organizacije.

  U toku 2019. godine, podržano je 5.058 dece, mladih i odraslih, kao i 638 porodica. Organizacija radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama.

  U Dečijem selu u Kraljevu juče je, uz sve mere prevencije od virusa Covid – 19, održano pravo rođendansko slavlje. Torta i mađioničar obradovali su mlađe stanovnike sela, dok je za one malo starije organizovana žurka.

  Svečano je bilo i u Nišu i Obrenovcu. Deca u Nišu učestvovala su na kreativnoj radionici, praveći rođendanske čestitke. Međunarodni dan SOS Dečijih sela u Obrenovcu protekao je u veseloj atmosferi uz pesmice i balone.

  Sve ove aktivnosti sprovedene su sa željom da se još jednom pošalje poruka o važnosti porodice i kvalitetno provedenom vremenu sa decom.