Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

  0
  Foto: Marko Rupena

  „U dosadašnjoj praksi uočeno je veliko nepoznavanje prava zaštite podataka o ličnosti, kako među građanima, tako i među onima koji obrađuju podatke o ličnosti – rukovaocima podataka. Za efikasniju zaštitu ovog prava neophodno je jačanje kapaciteta Poverenika“, istakao je poverenik Marinović na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti.

  Ukazao je na razvoj i širenje kapaciteta Službe u proteklom periodu, kao i na perspektivu daljeg razvoja Službe u skladu sa proširenim ovlašćenjima u obe oblasti ljudskih prava koja štiti.

  „Naša težnja za ovu godinu je ulazak u obrazovni sistem. Poverenik je već otpočeo saradnju sa visokoškolskim ustanovama kroz kratke programe studija na različitim fakultetima“, poručio je poverenik Marinović.

  Foto: Marko Rupena

  Poverenik se osvrnuo na njegovih prvih 300 dana na čelu institucije i na razvoj Poverenika i njegove službe u tom periodu. Posebno je istakao iskušenja koja je pred Službu Poverenika dovela situacija sa pandemijom Kovid 19, što je uzrokovalo da se radi u neuobičajenim okolnostima koje su bile nove za sve.

  Poverenik je upozorio na opasnosti po zaštitu podataka o ličnosti koje donosi ubrzani tehnološki napredak praćen digitalizacijom i razvojem veštačke inteligencije.

  Na današnjem obeležavanju dana zaštite podataka o ličnosti učestvovali su šef Misije OEBS u Srbiji nj.e. Jan Bratu, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktor Misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

  Tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti zamenica poverenika Sanja Unković, predstavila je najnoviju publikaciju pod nazivom „Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi i mišljenja Poverenika“. Ona se osvrnula na trenutno stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti sa posebnim naglaskom na rad na donošenju Strategije zaštite podataka o ličnosti, preduzimanje inicijativa i mera za jačanje svesti dece i omladine školskog uzrasta po pitanju zaštite podataka o ličnosti, a naročito na inicijativu Poverenika za uvođenje zaštite podataka o ličnosti u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola. Posebno je naglasila i značaj stvaranja zakonske mogućnosti da se Poverenik približi građanima Srbije koji žive van Beograda otvaranjem kancelarija Poverenika u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

  Snimak događaja može se pogledati na zvaničnom Youtube kanalu Poverenika.