Obeležavanje napada 11. septembra u SAD: Zvona i minut ćutanja za žrtve, poruke bivših i sadašnjeg predsednika i “centralna lekcija” o “nacionalnom jedinstvu”

1
(Beta/AP Photo/John Minchillo)

Oglašavanjem zvona i minutom ćutanja počela je centralna komemoracija obeležavanja dvadeset godina od terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedanaestog septembra 2001. u 8.46 krenuo je napad na nekoliko lokacija i trajao je 102 minuta.

“Prvi osećaj je bio kao da se na svet dođao đavo”, rekao je Majk Lov, čia je ćerka Sara bila stujardesa u avionu koji se zakucao u severni toranj kula bliznakinja, a prenosi AP.

Skoro 3.000 ljudi je poginulo u naletima aviona koje je organizovao vođa Al Kaide Osama bin Laden. Oteti avioni su udarili u kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, zgradu Pentagona u Arlingtonu, u Virdžiniji, dok se četvrti avion srušio u polju, u saveznoj državi Pensilvanija, nakon borbe putnika na letu i otmičara oko preuzimanja kontrole aviona. Pretpostavlja se da je cilj bila zgrada Kongresa ili Bela kuća u Vašingtonu.

Na centralnoj komemoraciji u Njujorku prisustvovali su američki predsednik Džozef Bajden, bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton, i drugi zvaničnici.

Godišnjica se, kako prenose svetski mediji odvija u senci pandemije kovid-19 i neposredno nakon odluke Bajdenove administracije da povuče američke trupe iz Avganistana i prepusti kontrolu nad tom zemljom “istim onim talibanima koji su pružili utočište teroristima Al Kaide”.

Američki pevač Brus Springstin na ceremoniji je izveo svoju pesmu “I‘ll see you in my dreams” (Videću te u svojim snovima) na memorijalnom trgu Svetskog trgovinskog centra.

Publika, u kojoj su mnoge porodice poginulih u napadu, aplaudirala je nakon pesme, a porodice žrtava su zatim nastavile sa nabrajanjem imena poginulih, što je tradicija od prve godišnjice napada.

Bajden je obišao svaku od lokacija na kojima su se dogodili napadi. Posle Njujorka, otišao je u Šenksvil u Pensilvaniji, gde je došao i bivši predsednik Džordž Buš, koji je vodio SAD u vreme napada.

Foto: (Beta/AP Photo/John Minchillo)

Prilikom obilaska, rekao je kako je “centralna lekcija”, koju bi svi trebalo da nauče, da je “nacionalno jedinstvo najveća snaga Amerike”.

Bivši američki predsednik Džordž Buš Mlađi, koji je bio na funkciji u trenutku terorističkog napada, istakao je da je 11. septembar pokazao da se građani Amerike mogu okupiti oko jedne ideje uprkos razlikama.

“Toliko toga u našim životima i politici je postalo loše – mnogo je besa, straha i ozlojeđenosti. Na dan sećanja i tuge video sam Amerikance kako su uhvatili jedni druge za ruke instiktivno. To smo mi i naša najistinitija verzija. To smo bili i 11. septembra 2001, a to možemo biti i sada, i u budućnosti”, rekao je Buš Mlađi.

Drugi bivši američki predsednik Donald Tramp postio je, povodom 11. septembra, njujoršku policijsku stanicu i vatrogasni dom, pohvalno govoreći o hrabrosti službenika. Takođe je kritikivo Bajdena i njegovu administraciju zbog povlačenja iz Avganistana.

U Njujorku, na takozvanoj Nultoj tački, gde su se nalazile zgrade STC-a, rodbina više žrtava zahvalila se trupama američke vojske koje su se borile u Avganistanu.


1 KOMENTAR

  1. Од тог 11. септембра 2001., до 5. септембра 2021., “круг злочина” је затворен. Преостаје само да се види да ли су у Америци схватили да их никакво “национално једнинство” неће спасити бежања са меридијана пропале политике међународног интервенционизма, како је показао овај последњи датум, а и још неки пре њега, или још увек нису ?

Comments are closed.