“Obećali su da neće glasati za poništavanje prava na abortus”: Senatori kažu da su ih Trampovi kandidati za Vrhovni sud doveli u zabludu

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kada je Vrhovni sud Sjedinjenih Država u petak odlučio da poništi slučaj “Roj protiv Vejda”, nekoliko senatora koji su nedavno odobrili imenovanje pomenutih sudija odgovornih za ovu odluku reklo je da se “osećaju prevarenim”, piše Gardijan.

Ovi političari su ukazali na prethodne izjave Trampovih imenovanih sudija Breta Kavanoa i Nila Gorsača, koji su tvrdili da neće glasati za poništenje slučaja “Roj protiv Vejda”.

“Osećam se prevareno“, rekla je senatorka Mejna Suzan Kolins za Njujork tajms. Na podužem sastanku 21. avgusta 2018, republikanaci su navodno ispitivali Kavanoa da objasni zašto mu se može verovati da neće glasati za poništavanje ovog slučaja presedana.

„Počnite od mog dosijea, mog poštovanja presedana, mog uverenja da je on ukorenjen u ustavu, i moje posvećenosti njegove važnosti samoj vladavini zakona“, odgovorio je Kavano, prema beleškama koje je „više“ zaposlenih vodilo na sastanku.

“Razumem presedan i razumem važnost njegovog eventualnog poništavanja. Ovaj presedan je star 45 godina i više puta je potvrđen, a ja sam pokušao da pokažem da razumem posledice u stvarnom svetu. Ja nisam sudija koji će da talasa. Verujem u stabilnost”, rekao je tada navodno Kavano, koji je sada glasao za poništavanje slučaja.

Senatorka Kolins je istakla da “ova odluka nije u skladu sa onim što su sudije Gorsač i Kavano rekli u svom svedočenju i na sastancima sa njom”.

“Tu su obojica insistirali na važnosti podrške dugogodišnjim presedanima na koje se zemlja oslanjala“, navela je Kolins u saopštenju.

Senator Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije, jedini demokrata koji je podržao Kavanoa, izrazio je slična osećanja.

“Verovao sam sudiji Gorsaču i sudiji Kavanou kada su svedočili pod zakletvom da takođe veruju da je ‘Roj protiv Vejda’ rešen pravni presedan i uznemiren sam da su odlučili da odbace stabilnost koju je presuda obezbedila za dve generacije Amerikanaca“, rekao je Mančin.

Senatori su izrazili slično iznenađenje nakon što je u javnost procureo nacrt ovog mišljenja. Među njima je bila i republikanska senatorka Aljaske Liza Murkovski. Ona je, doduše, glasala portiv Kavanoa, ali je podržala imenovanje Gorsača i Ejmi Koni Baret, još jedne Trampove izabranicu koja je takođe glasala za poništenje slučaja, a ujedno je i predsednica Vrhovnog suda. Murakovski je za američke medije sada rekla da je “njeno pouzdanje u sud poljuljano”.