Obavezna vakcinacija državnih službenika: Slovenački ustavni sud privremeno suspendovao odluku

0

(Beta) – Slovenački ustavni sud danas je privremeno suspendovao vladinu odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika ocenivši da krši njihova radna prava.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. oktobra za dolazak na posao treba da imaju potvrdu da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19 ili da su preboleli zarazu.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju preti otkaz, a vlada da je reč o privremenoj meri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcionisanja države.

Ustavni sud je ocenio da bi odluka mogla da dovede do otkazivanja ugovora o radu, prenela je agencija Hina.

“To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa”, naveo je sud u obrazloženju.

Suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. okobra morali da da prime bar prvu dozu cjepiva, a do 1. novembra drugu kako bi mogli da rade.

Vlada ju odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika nameravala da kasnije proširi na druge kategorije stanovništva kako bi se 70 odsto populacije vakcinisalo.