Obama se oglasio zbog nereda na protestima u SAD: “Ne opravdavajte nasilje i ne učestvujte u njemu. Usmerite svoj bes u pravcu mirne akcije…”

1
Credit line: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Bivši predsednik SAD Barak Obama osudio je nasilje na protestima širom Amerike zbog ubistva Džordža Flojda pozivajući aktiviste da usmere svoj bes u pravcu mirne, održive i efiksanse akcije kako bi se pomoglo u postizanju stvarnih promene.

Obama je to napisao u eseju za Medijum, posle vikenda ispunjenog nasiljem, vandalizmom i pljačkama u SAD na demonstracijama u više desetina gradova.

“Nemojmo da opravdavamo nasilje ili da ga racionalizujemo ili učestvujemo u njemu”, napisao je Obama izjavljujući podršku onima koji mirno protestuju. “Ako želimo da naš krivično-pravni sistem i američko društvo uopšte deluju u skladu sa višim etičkim kodeksom, onda moramo sami da ga modeliramo”, naveo je Obama.

On je dodao da je poenta protesta da se podigne svest javnosti i usmeri pažnja na nepravdu, da se moć učini neprijatnom.

Bivši američki predsednik rekao je da brojnost protesta znači “istinsku i legitimnu frustraciju” afroameričke zajednice zbog “višedecenijskog neuspeha u reformi policijskih praksi i širem sistemu krivičnog pravosuđa u SAD”.

Obama je naglasio potrebu da se obezbedi da demonstracija budu orkestrirane na miran način.

“Velika većina učesika bila je mirna, hrabra i odgovorna i nadahnjujuća. Oni zaslužuju naše poštovanje i podršku, a ne osudu”, napisao je Obama.

On je kritikovao “malu manjinu ljudi koji su pribegavali nasilju u različitim oblicima, bilo da su to uradili zbog iskrenog besa ili pukog oportunizma”..

Obama je primetio da su protesti istorijski uspeli da dovedu do značajnih promena u SAD i da bi to ponovo mogli da urade, mada tvrdi da će drugi način reforme policije biti kroz glasačku kutiju.

U eseju, Obama se zalaže za veće građanskog učešće na državnim i lokalnim izborima i ohrabrio je aktiviste da prihvate posebne zahetve koji se smatraju odgovornim liderstvom.

“Da, trebalo bi da se borimo da imamo predsendika, Kongres, Ministarstvo pravde i savezno pravosiđe koje zapravo prepoznaju tekuću, korozivnu ulogu koju rasizam igra u našem društvu i da želimo da nešto učinimo po tom pitanju”, napisao je Obama. “Ali izabrani zvaničnici koji su najvažniji u reformi policije i krivično-pravnog sistema rade na državnom i lokalnom nivou”.

Dodao je: “Suština je sledeća: ako želimo da donesemo stvarne promene, onda izbor nije između protesta i politike. Moramo i jedno i drugo”.

Obamina osećanja prate izjavu koju je objavio prošle nedelje pozivajući zvaničnike u Mineapolisu da zadovolje pravdu porodice Flojd, jer ubistva Afroamerikanaca ne bi trebalo da budu normalna u 2020. godini”.

1 KOMENTAR

  1. U međuvremenu dok to postignu,za nekih 150-200 godina,KKK može slobodno da tamani tamnopute i latino građane SAD a…

Comments are closed.