Bivši američki predsednik, demokrata Barak Obama osudio je danas slanje savezne policije protiv „mirnih demonstranata“ kao i napore sadašnjih vlasti da „napadnu pravo glasa“ Amerikanaca, javila je agencija Frans pres.

Uprkos napretku koji su postigli aktivisti za građanska prava, „možemo videti da savezna vlada šalje agente kako bi koristili suzavac i pendreke protiv mirnih demonstranata“, rekao je Obama na sahrani u Atlanti Džonu Luisu (John Lewis), poznatom aktivisti za građanska prava. 

Američki predsednik Donald Tramp naložio je nedavno raspoređivanje savezne policije u nekoliko gradova kako bi se „uspostavio javni red i mir“ što je izazvalo kritike opozicionih demokrata. 

„Dok mi ovde sedimo, oni koji su na vlasti čine sve da obeshrabre ljude da idu na glasanje“, rekao je Obama navodeći između ostalog „restriktivne zakone“ koji otežavaju registraciju „manjina i studenata“. 

Poštu Luisu su pored Obame odali i bivši predsednici Bil Klinton (Bill Clinton) i Džordž Buš mlađi (George Bush), preneli su američki mediji. 

Luis, poznati aktivista za nenasilje i građanska prava u SAD, bivši saradnik slavnog Martina Lutera Kinga (Luther) preminuo je 17. jula u 81. godini. 

Luis je kao Afroamerikanac sa 21 godinu bio jedan od najmlađih „putnika slobode“ (Freedom Riders) koji se borio protiv segregacije u američkom društvu početkom 60-ih godina. Postao je jedan od poštovanih ličnosti SAD zbog zalaganja pravednosti i jednakosti. 

Policija ga je nekoliko puta pretukla. Dobio je teške povrede 1965. godine na mostu „Edmund Petus“ u Selmi, u američkoj državi Alabami gde je predvodio miran protest nekoliko stotina aktivista protiv rasne diskriminacije. 

Luis, poslanik iz Džordžije, vratio se u junu u Vašington uprkos odmakloj bolesti kako bi učestvovao u mobilizaciji pokreta protiv rasizma posle nedavnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) u Mineapolisu.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.