“O tome govore i guslarske pesme, a evo juče sam video i umro sam od smeha, da uz gusle pevaju o Crnoj Gori i NATO…”

2
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija veoma uzdržano reagovala na najnovija dešavanja u Crnoj Gori i da Beograd “ne može da ćuti i žmuri” nad problemima srpskog naroda u toj zemlji.

“Trudimo se da ne zaoštzrtavamo situaciju, ali Crna Gora je reagovala veoma agresivno, oni nas optužuju da se mešamo u njene unutrašnje stvari. A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet”, rekao je Dačić na televiziji Studio B.

On je kazao da vlast Crne Gore u srpskom narodu vidi “remetilački faktor” i da “stalno izmišlja dve stvari”. “Izmišljaju da se Srbija meša u unutrašnje stvari i da je protiv nezavisnosti Crne Gore i drugo, da je srpski narod protiv nezavisnosti Crne Gore”, naveo je šef srpske diplomatije.

On je rekao da Srbiju zanima “jedino pitanje položaja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve” u Crnoj Gori i ocenio da je status Srba u toj zemlji “gori nego da su nacionalna manjina”.

“Ovo nije Srednji vek. U modernom svetu pitanje ljudskih prava, pa i prava naroda i verskih zajednica, nije više unutrašnje pitanje, već je univerzalno pitanje koje zanima sve i svi se mešaju u to. Hrvatska s pravom pita kakav je položaj Hrvata u Srbiji”, kazao je Dačić.

On je ocenio da srpski narod u Crnoj Gori “nije nacionalna manjina” pošto se tako izjašnjava 28 odsto gradjana te zemlje, i dodao da je broj crnogorskih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi “smanjen posle višegodišnjih pritisaka”.

Dodao je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović 1989. godine, kad je dolazio na vlast, “govorio da je ponosan na svoje srpsko poreklo i crnogorksu državnost”.

Dačić je naveo da Srbi i Crnogorci nikad nisu ratovali između sebe, da nisu imali nikakve sukobe i da o tome govori čitava istorija. “O tome govore i guslarske pesme, a evo juče sam video i umro sam od smeha, da uz gusle pevaju o Crnoj Gori i NATO”, dodao je šef srpske diplomatije.F

2 KOMENTARA

  1. Nije ga priznala samo CG nego 70 posto zemalja u svijetu.Ne vidim u cemu je problem,svako donosi odluke u skladu sa svojim interesima.Ostavimo se emocija,treba od sebe krenuti da niti jedna zajednica nije odrziva,svako trazi svoja prava,to je demokratija ako zelimo da postujemo jedni druge.Bolje se slazu dva brata tj.dvije porodice ako zive u dvije odvojene kuce,

  2. “A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet”, rekao je Dačić na televiziji Studio B.” Стога без икаквих дипломатских обичаја, скрупула, респекта,… или било чега сличног, према њима. Право, са истином, у лице. Да оној глупачи која објави да су изјаве Вучића и Иринеја знак да је почела предизборна кампања у Србији, буде јасно колико времена већ траје изборна кампања у Црној Гори.

Comments are closed.