O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, pričati na Dan planete Zemlje: Za koliko je prodat Milošević; Kad se komšija oda genocidu; Posledice jednog non-pejpera

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

O uticaju nekog umetničkog dela, uključujući i ona – ili to posebno važi za njih – iz domena popkulture uglavnom ne govori kritika, nego publika. Ako je to istina, onda je serija “Porodica” bila pogodak, pošto i danas ima odjeke. Jedan od njih bio je i da li je tadašnji Beograd “prodao” Slobodana Miloševića Hagu; i ako jeste, za šta i za koliko? Nema pozvanijeg da na tu temu govori od profesora Pravnog fakulteta Borisa Begovića, nekadašnjeg savetnika potpredsednika Savezne vlade i jednog od pregovarača sa međunarodnim finansijskim institucijama te (prelomne) 2001.

Milijarde su se ovih dana pominjale i glede fudbalske Superlige, o kojoj možete čitati i na našem brifingu i u kolumni glavnog urednika i kod Branka Rosića. Milijarde bi nas koštao i neki potencijalni budući rat, kakvom se neki izgleda nadaju…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika i naslovne strane dnevnih novina

Svi čitaoci na poklon dobijaju dodatak “Energija danas”, povodom Dana planete Zemlje

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

BORIS BEGOVIĆ – Nekadašnji savetnik potpredsednika Savezne vlade posle 20 godina ekskluzivno za Nedeljnik otkriva kako su izgledali pregovori o povratku zemlje u međunarodne finansijske institucije, kako su preko njega američki zvaničnici slali poruke državnom vrhu, ali i daje najprecizniju računicu o tome koliko je Srbija dobila izručenjem Miloševića i gde bi bila danas da se to nije dogodilo.

LALIĆ – Kada bi se svetska nauka usredsredila na jednu po jednu bolest, kao što je sada uradila sa koronom, za godinu dana, ili nek bude i pet, savladali bismo mnoge neizlečive bolesti, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku “Projekat Menhetn”.

NON-PEJPER – Nešto sigurno nije u redu na Balkanu i ove države koje su nastale raspadom Jugoslavije sigurno nisu baš neki primer stabilnosti, niti su previše sigurne u svoju državnost, čim je jedan nepotpisani “non paper” mogao da unese toliko nemira i strahove “novih ratova” – na celom prostoru od Đevđelije do Triglava, podno koga je, sva je prilika, ovaj tekst bio i napisan, što celoj priči daje potpuno drugačiju notu.

GENOCID – U 21. veku, na pomen reči genocid, Srbi, Jugoslavija, većina sveta, pogotovo Evropljana i Amerikanaca, ne pomišlja na srpske žrtve genocida niti na Jasenovac. Njihova prva asocijacija na te reči jeste Srebrenica. Kako izaći na kraj sa tim žigom sramote, udarenim na lik i istoriju Srba u svetu? Ima više strategija… Za novi Nedeljnik piše Predrag J. Marković.

CRNOGORSKA VLADA – Činjenica da “škakljivo pitanje” vezano za genocid u Srebrenici postavljaju poslanici ekipe koja je vedrila i oblačila dok se bivšom Jugoslavijom prolivala krv i da danas profitiraju na naopakim odgovorima ministara u vlasti koja se pokušava predstaviti kao pouzdan partner međunarodne zajednice, ponajbolje oslikava šizofrenost crnogorskog političkog trenutka. Za Nedeljnik iz Podgorice piše Petar Komnenić.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradske dnevne novine na naslovnim stranama izdanja za četvrtak 22. april pišu o vakcinama protiv kovida-19, podizanju optužnice protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, optužbama za podvodjenje maloletnica protiv predsednika SKupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme, hapšenju vodje Kavačkog klana Slobodana Kašćelana i drugim aktuelnim temama.

BLIC – Navode da Miroslavu Aleksiću preti 15 godina zatvora “Aleksić optužen za četiri silovanja”. O hapšenju vodje “Kavčana” Slobodana Kašćelana “Pao i šef Velje nevolje, Kavački klan skoro uništen”.

VEČERNJE NOVOSTI – O optužnici protiv Miroslava Aleksića “Aleksić silovao dve učenice”. Pišu i da “Srpska sprema tim za dijalog o sudbini BiH”.

DANAS – Viši javni tužilac u Jagodini Radoslav Vučković za taj list izjavljuje “Nemam osnova da se izuzmem iz slučaja Palma”. O epidemiji kovida-19 “Na jesen treći krug vakcinacije”.

POLITIKA – Tužilaštvo ispituje navode o pedofiliji u Jagodini “Vučković: Važno je saslušati svedoka i sve pomenute osobe”. “Vučić sa Kurtijem u Briselu sredinom maja”, piše list.

NA DANAŠNJI DAN

Dan planete Zemlje

1724. – Rođen Imanuel Kant

1870. – Rođen Vladimir Iljič Lenjin, ruski revolucionar, državnik, pisac, osnivač komunizma i Sovjetskoga Saveza.

1937. – Rođen Džek Nikolson

1994. – Preminuo Ričard Milhaus Nikson