O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, pričati danas: Novo svedočenje Merime Isaković; Trideset godina od Barija; Mond diplomatik na poklon

0

Prošla su dva meseca otkako je legendarna jugoslovenska glumica Merima Isaković ispričala za Nedeljnik kako ju je kolega Branislav Lečić seksualno zlostavljao pre četrdesetak godina. Od tada se ništa, makar zvanično, nije dogodilo.

Tužilaštvo nije reagovalo, a Lečić je, čini se, krenuo u medijsku kontraofanzivu. Ovog puta, Merima Isaković je Aleksandru Đuričiću govorila o ženama koje su joj se javile nakon prvog svedočenja, o procesu kroz koji prolaze žrtve, o ćutanju zvaničnika…

Pogledajte šta vas još čeka u novom broju Nedeljnika i naslovne strane današnje štampe

Svi čitaoci dobijaju na poklon Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

MERIMA – Sve su mi ispričale kako im je Branislav Lečić prilazio na razne nedostojne načine. Sve su u to vreme bile studentkinje. Te devojke se međusobno ne poznaju, ali njihove priče imaju mnogo sličnosti u opisu njegovog nasilnog i manipulativnog ponašanja, ispričala je Merima Isaković u emotivnom intervjuu za Nedeljnik, skoro dva meseca nakon što je prvi put ispričala o zlostavljanju koje je pretrpela od Branislava Lečića, a što nije bilo dovoljno da se proces protiv njega pomeri sa mrtve tačke.

LALIĆ – “Niko ne potcenjuje Evropu kao mi Srbi. I Milošević je mislio da se sve dogovorio u Vašingtonu, i u Moskvi. Gut gemacht!”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

JEREMIĆ – Na kratke staze imamo problem, jer nemamo nikoga spolja ko je zainteresovan za demokratizaciju Srbije. Ali na duge staze je to dobro. U jednom trenutku će neminovno doći do osipanja Vučićeve podrške i tada se pred buduću vlast više neće stavljati pitanje Kosova na način kao u prošlosti. Ja mislim da Vučić neće potpisati dokument koji bi Kosovo odveo u UN, on to ne sme da uradi. E sad, kada to nije uradio on koji je imao neograničenu moć i kontrolu nad svim medijima, logično je zaključiti da to zapravo niko i ne može da uradi… O Kosovu, „Milenijum timu” i ulozi američkog ambasadora, revanšizmu i opoziciji, za Nedeljnik priča Vuk Jeremić.

SMAJLOVIĆ – “Otkazi, ostavke, omerta: ima li javnost pravo da zna zašto se zatresla TV N1”, pita Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

VLADICA – Sve se promenilo. Nova pravila. Mnogo manja zemlja. Živela osrednjost! Svakako nešto u čemu ne želim ni da učestvujem. Tih pet godina plus još pet radnih, plata mi je bila 100 maraka. Hrabro sam ovako mala i već u nekim godinama uletela u sasvim novi život i došle su dve velike, za mene i prevelike muške bebe. Dugoročna investicija. Mnogo bitniji posao za tih pet godina “odsustva”, ispričala je legendarna Vladica Milosavljević u intervjuu za novi Nedeljnik.

BARI – Svi se sećaju gde su bili, sa kim, šta su pomislili i kako su proslavili kada su čuli: “Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona…” Istina je da Zvezda, da nije bilo tog osećaja bespomoćnosti pred rat i da se rastanak nije tako približio, do te titule možda ne bi ni došla. Možda bi, verujući u sliku koju je o sebi gradila, poput zemlje čija je poslednja nada bila, samo iskopnila čekajući sledeću priliku. Zato je od “sledeće” bila važnija “poslednja”… Veliki dosije o trideset godina od Barija u novom Nedeljniku.

NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE

Beogradska dnevna štampa u izdanjima za četvrtak, 27. maj, piše o izmeni zakona o ličnim kartama, o “kovid pasošima”, o istrazi protiv bande Veljka Belivuka, o Fudbalskom savezu Srbije.

BLIC – O spajanju Srpske napredne stranke i Srpskog patriotskog saveza: “Šapić postaje potpredsednik naprednjaka”. O nasilju nad detetom u Bačkom Jarku: “Strašno nasilje u školskom dvorištu”.

ALO – O bivšoj sekretarki u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović, list piše: “Dijanin rodjak dilovao kokain za kavčane”. O presudi Aleksandru Zdravkoviću, “Atentator na Beka dobio devet godina robije”.

VEČERNJE NOVOSTI – O napadima Albanaca na srpske crkve i manastire na Kosovu: “Jednom nedeljno napadaju hramove”. List najavljuje izmene zakona: “Lična karta po novim pravilima”.

DANAS – “Sukob u vrhu Zastava oružja ugrožava isporuku naoružanja za Vojsku Srbije?”, piše list.

INFORMER – List piše “Kako je uništavana vojska Srbije”.

KURIR – O fudbalu “Lete Bjeka i Pantela, uvodi se prinudna uprava u Fudbalski savez Srbije”. List piše: “Raskrinkan deo Kavačkog klana”.

POLITIKA – O pandemiji: “Evropa popušta mere protiv virusa korona”. List najavljuje: “Najjeftinija vekna belog hleba koštaće 35 dinara”.

SRPSKI TELEGRAF – O ministru bez portfelja i potpredsedniku SPS Novici Tončevu, “Ministar šeta pištolj, a osudjen zbog nasilja”.