O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, pričati danas: Godina koju je pojela pandemija; Zašto je “Tajvanska kanasta” veliki film (a stigao je i Arsen Lupen)

0

Bio je 11. mart 2020. kada je Svetska zdravstvena organizacija (po mnogima dockan) proglasila pandemiju. U roku od svega nekoliko dana, ceo svet, uključujući i živote svakog od nas, okrenuo se naglavačke. Bilo bi materijala za tri Nedeljnika kada bismo samo želeli da vas podsetimo šta nam se, iz meseca u mesec, iz dana u dan, dešavalo od tada. Ipak, Ana Mitić je u tekstu otišla korak dalje, sve sa optimizmom koji moramo – i još jednom: moramo – da usvojimo, uz oprez i pažnju.

U nedelji za nama, ostali smo – ne zbog kovida, ali ne menja to stvari – bez Borisa Komnenića. Bio je to tužni povod za sjajan tekst Branka Rosića o kultnom, “najbeogradskijem” filmu, “Tajvanska kanasta”…

Pogledajte šta vas još čeka u novom broju Nedeljnika i druge vesti koje će obeležiti današnji dan.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore. rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom, a u prodaji je, za samo 299 dinara, Nedeljnik sa prvim delom pustolovina Arsena Lupena, džentlmena-lopova

GODINA PANDEMIJE – Ovo gde smo sada – kako smo tu stigli, da li smo mogli da izaberemo bolji put, gde smo sve pogrešili, zašto nismo sačuvali više ljudi, pre nego što će početi da stižu vakcine – mogla bi da bude ona prva scena nekog filma ili serije koji će se već u drugoj prebaciti na “godinu dana ranije”. Jer za nama je “tek” prva godina borbe protiv pandemije. Treba izdržati do proleća naredne godine kada bi, prema prognozama stručnjaka, trebalo da se vraćamo “normalnom” životu. Ako se uopšte usudimo da mislimo o tome…

SMAJLOVIĆ – “Pomalo sam zatečena furioznom reakcijom kolega na to što su brojne televizijske stanice u subotu veče prikazale slike leševa žrtava srpskih mafijaških obračuna”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

SEMPER IDEM – Za 76 godina bio je logoraš u Aušvicu, prvi predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije, jedan od osnivača Beogradskog kruga, direktor Drame Beogradskog dramskog pozorišta, scenarista filmova “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eskadrila”, “Most”, novinar, humorista, kustos Muzeja pozorišne umetnosti, pisac čije su drame izvođene na desetak jezika na raznim svetskim pozornicama, otac dve kćerke iz tri braka… Prvi deo priče o Đorđu Leboviću u novom Nedeljniku.

TADIĆ – Ova vlast je vrlo lako i brzo došla u poziciju da umesto da upravlja državom, vlada podanicima. Podanicima izloženim jednosmernom ispiranju mozgova, bilo preko medija kontrolisanih od strane režima ili dela opozicije i krupnog kapitala. Posledica toga je i zastrašujuća asimetrija više ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije, ispričao je bivši predsednik Srbije u intervjuu za Nedeljnik.

OL-STAR KOŠARKA – Trojica igrača sa prezimenom na “ić”, trojica košarkaša koji su, da se balkanska priča drugačije razvijala ili da su njihove lične i porodične sudbine drugačije tekle, mogli da igraju za reprezentaciju koju bismo zvali “našom”, bilo da na dresovima piše Jugoslavija, Srbija ili nešto treće – među najboljim su igračima planete. U čemu je trik? Ako je jedan sistem, sastavljen od velikog broja šrafova, dobro radio u određenim društveno-političkim uslovima, kako je moguće da je nastavio da radi i kada je deo tih šrafova izvađen? U čemu je gvint srpske košarke?

Vesti koje će obeležiti današnji dan

KORONAVIRUS U SRBIJI – Od početka pandemije u Srbiji je testirano 3.089.025 osoba, ukupan broj registrovanih slučajeva je 498.696, a od posledica infekcije preminulo je 4.620 osoba.

U Srbiji je prema poslednjem preseku registrovano 4.590 novih slučajeva koronavirusa, od testiranih 16.929, a preminula je 21 osoba.

U Beogradu je registrovano 1.460 novoobolelih, što je više nego prethodnog dana.

U Nišu je na koronavirus pozitivna 281 osoba, dok su u Novom Sadu pozitivne 224 osobe.

Potom slede Кragujevac sa 163 pozitivne osobe, Vranje sa 125 i Кraljevo sa 119.

Povećan je broj pacijenata na respiratoru kojih je trenutno 212, a u bolnicama širom Srbije je 4.311 kovid pacijenata.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će, u sklopu mera protiv širenja koronavirusa, insistirati da se svi koncerti otkažu, a da će gotovo sigurno biti novih mera za vikend.

NOVE MERE? KADA? – Sastanak Kriznog štaba trebalo je da se održi u utorak, a medicinski deo KŠ najavio je oštre mere. A onda je sastanak volšebno otakazan.

Nakon vesti o tome da je Crvena jabuka održala koncert u Beogradu, premijerka Ana Brnabić najavila je da bi danas mogao da bude održan sastanak Kriznog štaba.

Govoriće se, kaže, o strožim merama za vikend.

Hoće li, kao kada su istu stvar najavljivali lekari, opet doći do otkazivanja?

GORANU PAPIĆU ODREĐEN PRITVOR DO 30 DANA – Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu je danas, nakon saslušanja osumnjičenog, doneo rešenje kojim je prema bivšem zameniku načelnika SBPOК-a G.P odredio pritvor do 30 dana, saopšteno je danas.

Iz Višeg suda navode da je rešenje o pritvoru doneto “zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke”.

Osumnjičenom Goranu Papiću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela trgovina uticajem iz člana 366  Кrivičnog zakonika.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu.

STRANKA ANGELE MERKEL GUBI POPULARNOST ZBOG AFERE – Izbijanje nekoliko afera, kao i “evidentni neuspeh” u suzbijanju drugog talasa pandemije virusa korona i sprovođenju vakcinacije, uticali su na to da popularnost vladajućeg demohrišćanskog bloka (CDU-CSU) Angele Merkel krene iznenada da se topi i to upravo u super-izbornoj godini.

Pad podrške birača na 30 odsto predstavlja najgori rezultat CDU-CSU u poslednjih godinu dana i dolazi u najgorem trenutku budući da se u 2021. u Nemačkoj održavaju, ne samo savezni izbori, već i pokrajinski izbori u šes, a lokalni izbori u dve pokrajine.

Iako, u zavisnosti od agencije za istraživanje javnog mnenja, rezultat CDU-CSU varira nekoliko procenata, sve agencije primećuju da kod birača pada podrška tom bloku.

Prvo je otkriveno da je bavarski savezni poslanik Georg Nislajn (CSU) dobio čak 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi obezbedio da državne institucije naruče FFP-2 maske od jednog proizvođača iz Ofenbaha.

Кako prenose nemački mediji, Nislajn je je lobirao u ministarstvima zdravlja na saveznom i bavarskom nivou, kao i u saveznom minstarstvu unutrašnjih poslova, pri čemu sve tri institucije vode njegove kolege iz demohrišćanskog bloka.

Štaviše, nedeljnik Špigel ističe da je ovaj poslanik o spornoj nabavci razgovarao direktno sa ministrom zdravlja Španom.

Pokrajinsko tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita te da je poslanik pod istragom u okviru koje je policija pretresla 13 objekata u Nemačkoj i Lihtenštajnu.

Sličan skandal izazvalo je otkriće da je kompanija poslanika CDU Niklasa Lebela uzela 250.000 evra provizije od jedne kineske kompanije, obezbedivši joj da država od nje naruči maske. Кako prenose nemački mediji, Lebelova firma je za posredovanje tražila 12 evrocenti po maski.

15 GODINA OD SMRTI SLOBODANA MILOŠEVIĆA – Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, gde je bio optužen za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Milošević je rodjen 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1964.

Od 1959. godine bio je član Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) do osnivanja Socijalističke partije Srbije (SPS) jula 1989. godine, čiji je bio predsednik.

Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, decembra 1990. godine, kao kandidat SPS-a dobio je 65,34 odsto glasova i postao prvi predsednik Republike Srbije.

Za predsednika SR Jugoslavije izabran je u saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine i na toj funkciji ostao do 5. oktobra 2000, kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na predsedničkim izborima održanim 24. septembra te godine.

Na tim izborima Milošević je dobio 37,15 odsto glasova birača, a za predsednika je izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica, sa 50,24 odsto glasova.

Milošević se 7. oktobra povukao s vlasti nakon priznanja odluke Ustavnog suda Jugoslavije.

Tokom njegove vladavine u Srbiji organizovane su brojne masovne demonstracije i protesti zbog ratova i loše ekonomske i političke situacije.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE – Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 11. mart 2021. godine najviše pišu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, nastavku istrage protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i o drugim temama.

BLIC – U tekstu “Antitela”, list piše o nedoumicama oko vakcinacije protiv korona virusa. “Vuletić saslušan o saradnji sa Veljom Nevoljom”, list piše o saslušanju bivšeg potpredsednika Fudbalskog kluba Partizan oko njegovih veza sa uhapšenim Veljkom Belivukom.

VEČERNJE NOVOSTI  – List piše o nastavku borbe protiv kriminala u Srbiji “Uhapšen Belivukov naslednik”. O podnošenju tužbe od strane kosovskog advokata protiv izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija “Tužbom hoće da sruše dokaze o vadjenju organa”.

DANAS – “Čak 90 % porodica nema Vučićev ‘pristojan život'”, list piše o ekonomskoj situaciji u Srbiji. “Koncerti čas jesu čas nisu kulturni dogadjaji”, o sankcijama Kombank dvorani zbog koncerta Crvene jabuke.

POLITIKA – O epidemiološkoj situaciji u Novom Pazaru “Raste broj zaraženih umesto vakcinisanih”. “Kazna za ‘Kombank dvoranu’ zbog koncerta ‘Crvene jabuke'”, list piše o sankcijama toj dvorani zbog kršenja epidemioloških mera.