Sem za kupovinu poklona, pretpraznične gužve na ulicama i finiš slavske sezone, kraj godine dobro je vreme za pogled unatrag.

Ka svemu onome što je bilo i što je moglo da bude, ka onome što smo mogli da uradimo i postanemo.

Bilo je zato i lako i teško raditi na ovom, poslednjem „redovnom“ broju Nedeljnika u ovoj godini: lako jer kada u rukama imate tako dobar intervju, novine se pomalo i same prave; teško jer vam misli već lutaju ka „finalu“, oličenom u tradicionalnom Novogodišnjem i Božićnom dvobroju Nedeljnika. U njemu ćemo, kako je to i red, pisati o ličnosti koja je obeležila godinu, mada je ne bismo ni mogli sakriti.

Više o tome, ipak, 30. decembra kada ćemo bezglavo jurcati da vratimo neke dugove i da pazarimo sastojke za rusku salatu. Dotad se, ne brinite, neće ubajatiti ovaj broj Nedeljnika – a ako ne verujete nama, verujte Vanji Puškaru, jednom od najboljih kuvara u Srbiji…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom Nedeljniku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

SERGEJ – Držali smo se tradicije da razgovaramo noću. Kupio sam doručak jer sam znao da će se na kraju razgovora zatvoriti sve pekare grada. Držao se i tradicije da preseca razgovor pasažima, tačnije uzimanjem gitare i onda bude svega. I Pink Floyda i Dilana i Stonsa. Na stolu trzalica sa slikom Bitlsa i brdo otvorenih kesica sa slatkim i slanim. Odnekud se stvorila i džidža, buksna… Kod Sergeja je sve pomirljivo, i pitomost i nadrkanost. Pa i kućni ljubimci, nemački ovčar Mile i mačka. Ostali smo dugo u noć, kada se umorio od razgovora, nastavio je da svira, možda pasaž od Stiva Haua iz Yesa. Životni intervju Sergeja Trifunovića u nastavku Nedeljnikovog serijala.

DOSIJE EPS – Sneg je ove godine doveo do kolapsa elektroenergetskog sistema i u tom mraku su se videle sve razmere partijskog zapošljavanja nestručnih kadrova. A čovek koji je, figurativno rečeno, „pokvario termoelektranu“ sada govori o izgradnji nuklearne elektrane u Srbiji. Mnogi su u tome prepoznali težnju Aleksandra Vučića koji je u poslednje vreme sve glasniji u isticanju prednosti nuklearnih elektrana. U istom kontekstu se posmatra i Vučićeva kritika proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije… Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

SPASITELJ – Da li je za velikog državnika potrebna velika vizija? Kako je to išlo kroz istoriju? Da li veliki narodi rađaju više velikih predvodnika? Da li iza uspeha nekog naroda mora da stoji veliki vođa? Za novi Nedeljnik piše Predrag J. Marković…

CRNA GORA – Upućeni izvori Nedeljnika u Podgorici tvrde da bi 14 poslanika partija vlasti i manjinskih stranaka u Crnoj Gori okupljenih oko memoranduma o saradnji već ovih dana mogli zatražiti put do neke nove stabilne većine. Otvoreno je pitanje kome bi sve bila otvorena vrata tog novog tima mimo potpisnika ovog dokumenta, a i ko bi tom timu obezbjeđivao manjinsku podršku. Za Nedeljnik piše Petar Komnenić.

PUT SVILE – Različite inicijative o evro-azijskom povezivanju koje je Evropska unija imala proteklih godina objedinjene su u zajednički projekat koji treba da pokaže da je Evropa ujedinjena i da neće stajati po strani dok se svet menja. U izgradnju infrastrukture u zemljama u razvoju predviđeno je da se uloži 300 milijardi evra do 2027. godine. Za razliku od kineskih projekata u sklopu „Pojasa i puta“, za koje kredite daje kineska država, u evropskom slučaju to će biti kombinacija javnih i privatnih fondova. Iz kineskih reakcija jasno je da inicijativu doživljavaju kao antagonističku. Za Nedeljnik piše Ana Otašević.

VANJA PUŠKAR – Šef kuhinje i vlasnik restorana Iva New Balkan Cuisine, koji je u novom Mišlenovom vodiču za Beograd dobio nagradu Bib Gourmand, otvorio je poklopce svojih sudova redakciji Nedeljnika, pokazavši šta se zapravo krije ispod. Ispod poklopaca, ispod naših navika, ispod shvatanja gastronomije i naše polarizacije koja nije vezana samo za trpezarijski sto, nego neretko i za šporet…

A O ČEMU PIŠU DNEVNE NOVINE DANAS

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 23. decembar pišu o novom soju korona virusa omikron, poništenom doktoratu mininistra finansija Siniše Malog kao i o stavovima Stranke slobode i pravde o finansijskoj situaciji Telekoma.

ALO – „Muljala na carini, pala zbog 900 miliona“, o hapšenju pomoćnice direktora Uprave carina Srbije.

BLIC – „Kako da znate da li je omikron, grip ili samo prehlada“. o tome kako da se prepozna novi soj korona virusa.“Srpska nuklearka bi koštala pet milijardi evra“, o ceni eventualne izgradnje srpske nuklearke.

VEČERNJE NOVOSTI – „Boriću se još, ovo je politička hajka“, ministar finansija o odluci Senata Univerziteta koji mu je poništio doktorat. List piše o hapšenju bivše pomoćnice direktrora Uprave carina.

DANAS – „Doktorat Siniše Malog jednoglasno poništen“, o odluci Senata Univerziteta u Beogradu. „Utrostručen dug Telekoma, pozajmljuju za plate“, list prenosi podatke potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

KURIR – List pod naslovom „Bez duše“ piše – muž i žena sve uzimali lažnim ugovorima o zajmu.

INFORMER – List piše o političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i geopolitičkim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

NOVA – „Acu Djukanoviću i Bebi Popoviću milioni evra od ćerke firme Telekoma“, piše list o stavovima potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić. „Siniša Mali definitivno plagijator“, o odluci Senata Univerziteta u Beogradu.

POLITIKA – „Izrael i Nemačka uvode četvrtu  dozu vakcine „, o situaciji u tim državama zbog novog soja korona virusa „omikron“. “ Kako spojiti Novu godinu i epidemiološke mere“, o novogodišnjem dočeku u uslovima korona virusa.

SRPSKI TELEGRAF – List piše o hapšenju bivše pomoćnice direktora Uprave carine zbog malverzacija.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-519-od-23-decembra/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.