Dobro jutro,

U idealnom scenariju ovaj veliki, letnji dvobroj Nedeljnika uzeli ste slanim prstima, i prevrćete stranice na nekoj plaži, dok vam je na dohvat ruke kakav šareni koktel. U nešto manje idealnom scenariju stavljate ga u kofer – „Ne zaboravi Nedeljnik“, viče neko iz druge sobe – ili ste ga malopre kupili na aerodromu.

Gde god da ste, i šta god da planirate, svesni ste da je odmor važan, čak i ako nije more ili planina, i znate da nisu u pravu oni koji će vas ubeđivati da je u radu i samo u radu ikakva poenta.

Mi smo u Nedeljniku radili, da bismo spakovali ovaj dvobroj na povećanom broju strana, e da bismo mogli isto da se odmorimo, napunimo baterije i vratimo se, štono kažu, još jači i ekskluzivniji.

Ne brinite, kome je do informacija, položaj na našem sajtu će držati oprobana letnja ekipa. Uživajte u čitanju. Vidimo se u avgustu!

U nastavku pročitajte pregled letnjeg dvobroja Nedeljnika, ali i šta danas piše dnevna štampa

A SAD … ANA ĐURIĆ, SASVIM DRUGAČIJE – Ana Đurić postala je najveći zajednički sadržalac ove zemlje i šire. Kolektivna identifikacija. U toj njenoj pesmi je svako čitao i video svoje. I besmislenost medija, i socijalnu nesigurnost, i oporu tranziciju. Pojava Konstrakte obeležila je ovu godinu i možda označila veliku promenu u mejnstrimu ove zemlje. Ne samo onom muzičkom. Zato je i logično što je upravo ona junakinja letnjeg dvobroja koji će mnogi nositi na more i putovanja. Na njima se uvek zaboravi ponešto ali – šta ćemo sad.

NE VOLE SRBI RUSIJU, KOLIKO MRZE NATO – Sve domaće političke teme i igranke u dubokoj su senci velikog događaja na istoku Evrope, koji iz temelja menja planetarnu političku geografiju. Kako je domaće javno mnjenje reagovalo na tu tektonsku geopolitičku promenu? Reagovalo je spontano i instinktivno, pokazujući gotovo neverovatnu i bezrezervnu solidarnost i empatiju sa ruskom stranom, i to u meri koja je zaprepastila čak i domaće rusofile (verovatno i samu Moskvu),a ovdašnje profesionalne „evropejce“ dovela na ivicu histerije i očaja. Da li to znači da je Srbija na nezaustavljivom putu da postane „ruska gubernija“? Naravno da ne – Piše Đorđe Vukadinović (prvo veliko postizborno istraživanje NSPM)

SRBI I HRVATI, OMILJENI NEPRIJATELJI – Zaoštravanje odnosa na liniji Zagreb–Beograd je ciklično i ritualno i obema stranama najisplativije. Kao „omiljenim neprijateljima“. A nije da nije bilo pokušaja da se odnosi poprave: to su probali i Koštunica i Sanader, i Tadić i Josipović, i Vučić i Kolinda Grabar Kitarović. Bilansi su mršavi jer snaga narativa je neprikosnovena. U sferama kulture, estrade, zabave, turizma, privrede, sporta ili nekih običnih međuljudskih odnosa, postoje momenti koji su jako dobri. Niti je tu potrebno famozno pomirenje – Piše Zoran Panović

LALIĆ, „UMRI MUŠKI“ – „Populizam je opasan jer u njemu ne mogu da se kandiduju ideje na pet odsto. A to su jedine promene“, piše Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika, u svom uvodniku objavljenom u letnjem dvobroju

SMAJLOVIĆ – „Zašto svet traži samo žrtve bele kao sneg… Tajming je sve“, piše kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović u svom tekstu pod naslovom „Profesija: reporter“

MERILIN MONRO, ISTRGNUTO IZ BIOGRAFIJE – Ni šezdeset godina od njene smrti duhovi nisu mirni, i dalje se pokušava raskopčati mit o, pre svega jednoj ženi i najpoznatijoj američkoj glumici, pa redom po želji: seks-simbolu, ikoni pop kulture, najpoznatijim crvenim usnama, o vlasnici čuvene haljine. O tragičnoj i istorijskoj ličnosti uvezanoj sa Kenedijevima u vreme Kubanske krize. O ženi čiji problemi sežu od njenog detinjstva, preko nesrećnih ljubavi, do smrti koja je zauvek ostala misteriozna

„NEMOJ STEVO NIŠTA POLITIČKI“ – Postoje samo dve vrste pisaca. Oni koji smatraju da je sasvim dovoljno to što u svojim delima ukazuju na probleme društva, i da se sa tim njihov posao završava, i oni kojima to nije dovoljno, već žele da se „njihov glas čuje“ i „da se zauzmu za prave vrednosti“. Kao da to već nisu uradili u svojim knjigama.U čemu, da se razumemo, nema ničeg lošeg. Ali retko kad ima ičeg korisnog – Piše Dejan Stojiljković

FANTAZI, DOMAĆA REČ OD SEDAM SLOVA – Ako već nemate svoj tim, do 5. avgusta bićete prinuđeni da slušate o fantaziju i Premijer ligi, o tome da li se više isplati dovesti 15 igrača sa cenom malo iznad proseka ili tri „kapitalca“ i na ostale potrošiti siću. Retki uspevaju u kontinuitetu da predviđaju sve ono što svaka sezona Premijer lige sa sobom nosi. Pobediće onaj ko bude najmanje grešio. I stvarno i u fantaziju

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 28. jul 2022. godine najviše pišu o 10 godina vlasti Srpske napredne stranke, o obnovi kule na Starom sajmištu, odluci tužilaštva da ne pokreće krivične postupke zbog nesreće u rudniku Soko, ali pišu i o drugim aktuelnim društvenim i političkim temama.

ALO – Ispovest žene koja je pala s litice kod Ostroga „Spasao me Sveti Vasilije“. Pevačica Vesna Vukelić Vendi poklonila svoju knjigu „Mistrerija crne žene“ patrijarhu Porfriju „Blagoslov za misionarenje“.

BLIC – O desetogodišnjici aktuelne vlasti „Kako je Vučić postao Vučić“. O najavljenim gužvama na putevima za vikend „Sprema nam se savršena oluja na putevima“.

VEČERNJE NOVOSTI – O 10 godina vlasti SNS, u tekstu pod naslovom „Vučićeva decenija“. „Stižu lanseri za rakete FK-3“, o novim nabavkama za PVO Vojske Srbije.

DANAS – O odluci tužilaštva da ne pokreće krivične postupke zbog nesreće u rudniku Soko „Niko neće odgovarati za smrt osam rudara“. Izjava predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca „DS neće ući u Vučićevu vladu, niti podržavati zakonske predloge SNS“.

NOVA – List donosi tekst o najplaćenijim funkcionerima i direktoroma javnih preduzeća, pod naslovom „Bajatović predvodi državne bogataše za 34.000 evra mesečno“. Intervju sa potpredsednikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem „Isteraću na videlo istinu o ‘Jovanjici'“.

INFORMER – O vladavini Aleksandra Vučića „Deset godina koje su spasle Srbiju“. U Latvici kod Arilja najstariji Srbin „Deda Živan ima 105 godina i 179 dana“.

KURIR – „Novo lice Srbije“, o deset gidina Aleksandra Vučića na vlasti. Nepotrebna ekskurzija u Italiji „Bahati poslanici u tehničkom mandatu obišli Napulj i spiskali 1.300.000 dinara“.

SRPSKI TELEGRAF – O lideru SDA Bakiru Izetbegoviću „Bakir mobiliše muslimane za rat protiv Srba i Hrvata“. Drama u Centralnom zatvoru, šta se dešava za Zoranom Marjanovićem prvostepeno osudjenom na 40 godina zatvora za ubistvo supruge Jelene „Zorana čuvaju da ne iseče vene“

POLITIKA – „Amerikanci kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine“, piše list. O izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom obnove kule Starog sajmišta „Vraćajući dug precima opominjemo potomke“.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.