O čemu ćete pričati danas: Produženi školski raspust, novo ime kompanije Fejsbuk, vlast i deo opozicije potpisuju Sporazum o unapređenju izbornih uslova

0

Dobro jutro,

Kako ministar zdravlja Srbije kaže, osnovci i srednjoškolci će izgleda imati produžen jesenji raspust koji je prema ranijem planu trebalo da traje četiri dana. Sve kako bi se presekao lanac prenosa infekcije kovid-19.

Kako Mark Zakeberg kaže, kompanija Fejsbuk je promenila ime i tako je aplikacija Fejsbuk sada postala samo jedna u nizu Metinih aplikacija, ne i glavni društveni brend kompanije…

Dogovoreni izborni uslovi vlasti i dela opozicije koji su zahtevali dijalog bez posredstva EU, danas u Skupštini Srbije i zvanično potpisuju sporazum o onome što je zajednički odlučeno tokom pregovora, a tiče se poboljšanja izbornih uslova, uoči izbora naredne godine.

ŠKOLSKI RASPUST

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa koronavirusa u tim obrazovnim ustanovama.

“Deca treba da imaju raspust četiri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana”, rekao je Lončar.

Prema školskom kalendaru, jesenji raspust trebalo bi da traje od 11. do 14. novembra. 

Naveo je da se to radilo i ranije da se prekine i lanac sezonskog gripa i da je to tada davalo rezultate, te je dodao da se nada da će tako biti i sada.

Ministar je rekao i da će se situacija pratiti u svakom odeljenju u školama i da će se u zavisnosti od toga postupati – prelazak u drugi režim rada, onlajn ili na neki drugi način.

FEJSBUK – META

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg objavio je će ta kompanija promeniti ime u “Meta”. Ovim društvena mreža Fejsbuk prestaje da bude glavni brend kompanije, piše CNN.

Promena imena bi mogao biti pokušaj da se popravi reputacija Fejsbuka, poljuljana nizom problema – od širenja dezinformacija na platformi, neuspeha u moderiranju komentara i otkrića o negativnom uticaju njegovih proizvoda na mentalno zdravlje pojedinih korisnika. Zakerberg je najavio promenu tokom kompanijskog sastanka u virtuelnoj realnosti.

„Fejsbuk je jedan od najviše korišćenih proizvoda u istoriji. To je prepoznatljiv brend društvenog medija, ali sve manje obuhvata ono što mi radimo“, rekao je Zakerberg.

Dodao je da će „metauniverzum“ biti „sledeća granica, kao što je društveno umrežavanje bila granica kada smo počinjali“. Nagovestio je niz novih društvenih, igračkih i radnik koncepta za „metauniverzum“. Fejsbuk je prikazao seriju video snimaka koji pokazuju viziju te kompanije o „metauniverzumu“, poput mogućnosti da korisnik pošalje svoju hologramsku sliku priatelju koji je na koncertu u stvarnom životu, sedenje za virtuelnim stolovima i igranje igara sa prijateljima.

„Vaši uređaji neće više biti fokus vaše pažnje. Videćemo mnoge od ovih tehnologija u narednih pet do 10 godina. Mnogo toga će biti mejnstrim i mnogi od nas će stvarati i naseljavati svetove koji su jednako detaljni i ubedljivi kao i ovaj naš, svakog dana“, rekao je Zakerberg.

IZBORNI USLOVI SPORAZUM BEZ POSREDSTVA EU

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranog posredovanja potpisaće danas Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora.

Potpisivanje sporazuma u zgradi parlamenta najavljeno je za 11 časova.

Dačić je ranije izjavio da očekuje da dokument potpišu predstavnici Dveri, Pokreta obnove kraljevine Srbije, Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Zavetnika i Zdrave Srbije.

On je dodao da će dokument ponuditi na potpisivanje i “drugim strankama”.

DRUGE VESTI

Tepić: Odluka opozicije o izlasku na izbore biće dobra za građane 

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da će odluka opozicije o izlasku na izbore naredne godine biti dobra za građane, a da su uslovi sada drugačiji nego 2020. godine kada je deo opozicije bojkotovao izbore.

“Mi smo na bojkot išli jer su građani to tražili, da bismo ogoleli režim. Sada je atmosfera dramatično drugačija – svest kakvo je stanje stvari, propast dijaloga, moramo sami da se izborimo za svoju slobodu. Razgovori traju, imate ne progon – nego Srbiju koja živi u mraku, 60 odsto Srbije gleda samo Vučićeve medije, ljudi žive pod toksinima tih medija”, rekla je Tepić za televiziju N1.

Predsednik SAD danas će u Rimu razgovarati sa Makronom i papom

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je u Rim gde će danas razgovarati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom pre učešća na sastancima Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20. Bajden će sa Makronom razgovarati o sporu zbog odluke Australije da odustane od dogovora sa Francuzima o kupovini podmornica i potpiše trilateralni Azijsko-pacifički bezbednosni sporazum sa SAD i Velikom Britanijom.

Američki predsednik će se danas u Vatikanu sastati sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom. To će biti četvrta poseta Bajdena Vatikanu, ali prva u svoju predsednika SAD. Bajden će posle Rima otputovati u Glazgov gde u nedelju počinje samit o klimi – COP 26.

Premijer Crne Gore razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je rekao da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, pomiriti dva jaka ekstremizma u Crnoj Gori i promeniti političku sliku u Crnoj Gori. Krivokapić je time prvi put javno priznao da razmišlja o osnivanju stranke što je do sada više puta demantovao. On je uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. predvodio listu “Za budućnost Crne Gore”, čija je okonisnica bio Demokratski front, kao nestranačka lista. Njega je na to mesto i kasnije za premijera predložio pokojni mitropolit Crnogorsko primosrki Amfilohije.

“Formiranje jedne dobre infrastrukture partijske je izuzetno težak i zahtevan posao. Znajući to, ja ne mogu da se posvetim sa dve različite aktivnosti koje trebaju da budu značajne za ovu državu. Političke partije svako jutro gledaju svoj rejting. Mene to ne interesuje. Ali, da bi se politička slika u Crnoj Gori promenila mora da postoji neka jaka stranka centra. To je pokazano svim istraživanjima i ta partija može da pomiri dva jaka ekstremizma i da, na neki način, anulira njihovo delovanje”, rekao je Krivokapić.

Uzgajivači koke u Kolumbiji oslobodili 180 vojnika 

Uzgajivači koke u istočnom delu Kolumbije oslobodili su 180 vojnika zaduženih za iskorenjivanje njenih nasada, koje su držali nekoliko dana, saopštile su sinoć tamošnje vlasti. Vojnici su od utorka bili zatočeni u školi na istoku Kolumbiji. Uzgajivači koke su napustili školu i oslobodili vojnike posle pregovora sa delegacijom lokalnih vlasti.

Tokom zatočeništva vojnici nisu bili žrtve nekog oblika nasilja, naveli su uzgajivači. Predsednik Kolumbije Ivan Duke (Duque) izjavio je da su vojnici dobro i da pored oružja koje im nije oduzeto, nisu hteli da uđu u oružani sukob sa uzgajivačima i na taj način su pokazali profesionalizam. U Kolumbiji su česti sukobi između proizvođača koke i pripadnika snaga bezbednosti zaduženih za uništavanje tih useva.

U Francuskoj tradicionalnom kamamber siru preti opasnost od mocarele 

U Francuskoj se dešava mali kulinarski zemljotres, jer je u toku pad prodaje poznatog, tradicionalnog sira kamambera u korist italijanskog rivala, mocarele. Ta dva sira nisu zapravo pravi rivali jer se konzumiraju na različit način, mocarela  se koristi u kuvanju i salatama, dok je kamamber cenjen kao sir za degustaciju.

Prema studiji francuskog Ministarstva poljoprivrede, u 2020. godini prodaja kamembera pala je za 11 odsto u poređenju sa 2015. kada je prodaja mocarele skočila za 62 odsto. Istraživačka kuća Nilsen navela je da je trend jasan i da će prodaja mocarele uskoro prestići prodaju kamambera, sira poreklom iz Normandije.

VESTI IZ SPORTA

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljnika je na kisocima širom Srbije, a svoj primerak možete pročitati i u elektronskoj verziji na NStore. Uz godišnju pretplatu na Nedeljnik na poklon dobijate i dvadeset knjiga.

NA DANAŠNJI DAN

1321. – Preminuo je srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić. Tokom njegove vladavine od 1282. Srbija je proširila granice na severu i na jugu i doživela ekonomski i kulturni razvoj, postavljene su osnove zakonodavstva i državne uprave. Podigao je i obnovio više crkava i manastira (Gračanica, Nagoričino).

1911. – Preminuo je Džozef Pulicer, američki novinski magnat, jedan od začetnika “žute štampe”, iz čije se fondacije svake godine dodeljuje “Pulicerova nagrada” za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku.

1918- – Hrvatski sabor je posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu proglasio raskid državno-pravnog odnosa sa Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1923. – Turska je proglašena republikom, a general Mustafa Kemal (od 1930. Kemal Ataturk) postao je prvi predsednik.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas ujutro biti hladno, uz pojavu slabog mraza, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i toplije, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Po kotlinama i duž rečnih tokova i u Timočkoj Krajini magla koja će se ponegde zadržati i pre podne. Duvaće slab i umeren, jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Donjem Podunavlju jak, sa olujnim udarima. Jutarnja temperatura biće od nula do sedam, a najviša od 14 do 19 stepeni.

U Beogradu će ujutru biti sveže, na širem području grada sa slabim prizemnim mrazem. Tokom dana će biti pretežno sunčano i toplije. Jutarnja temperatura biće od četiri do sedam, a najviša oko 17 stepeni. 

U izveštaju su korišćeni izveštaji Agencije Beta