O čemu ćete pričati danas: Počinje vakcinacija u Velikoj Britaniji, ima li Srbija evropsku budućnost i otkaz Đorđeviću

0
Foto: Profimedia

Dobro jutro,

danas je u fokusu Velika Britanija u kojoj počinje vakcinaciju protiv korona virusa.

Britanija je izašla iz EU, evropski propisi je ne sprečavaju da započne vakcinaciju, a Srbija izgleda ni posle današnjeg dana neće imati jasniju evropsku perspektivu.

Danas je u fokusu sastanak Saveta EU za opšte poslove na kojem treba da budu usvojeni zaključci o proširenju EU i zemljama u tom procesu.Imajući u vidu da je nemačka evroposlanica Viola fon Kramon pre neki dan tvitovala da EU neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog pogoršanja stanja demokratije u Srbiji, onda bi Srbija mogla makar da kao Britanija iskoristi manjak birokratije i krene što pre u borbu sa virusom. Jer, brojke, videli smo juče, nisu dobre. Neće sigurno ni danas biti bolje.

U Velikoj Britaniji počinje kampanja vakcinacije protiv korona virusa.

Velika Britanija će biti prva zemlja čiji će građani primiti Fajzer/Bajontek vakcinu, prenosi Glas Amerike na srpskom jeziku. Vlada je saopštila da će se prvo davati u bolnicama, a tek onda u drugim zdravstvenim ustanovama.

Prve doze biće dostupne od utorka, saoptšila je Nacionalna zdravstvena služba, a vakcinu će prvo primiti stariji od 80 godina, zdravstveni radnici, negovatelji i štićenici u domovima za stare.

Britanija je protekle srede po hitnom postupku odobrila Fajzer/Bajontek vakcinu. Naručeno je oko 40 miliiona doza, a pošto je svakome potrebno dve, računa se da će biti vakcinisano 20 od 67 miliona stanovnika.

Prve nedelje biće dostupno oko 800 hiljada doza, a vakcine su već stigle iz Belgije i čuvaju se na sigurnim lokacijama gde se proverava njihov kvalitet, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Budući da traju pregovori o izlasku Britanije iz EU, list Obzerver piše da će do kraja godine desetine miliona vakcina biti dopremljene u Britaniju, za slučaj da se zatvore luke ako se ne postigne dogovor o Bregzitu.

Džun Rejn, direktorka regulatorne agencije za odobravanje vakcina, rekla je za BBC da je Britanija spremna za svaki mogući ishod.

Vakcina Fajzera i Bajonteka mora da se čuva u specijalnim uslovima i potrebno je da se drži na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa, dok u običnom frižideru može da se čuva samo pet dana.

Zbog toga je ministarstvo zdravlja u Britaniji saoptšilo da će prvo biti data bolnicama i da je potrebno nekoliko sati da se vakcina odmrzne i pripremi za upotrebu.

Lekari opšte prakse dobili su dopis od Nacionalne zdravstvene službe da počnu vakcinaciju od 14. decembra.

Britanija je među prvim zemljama na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine, a zato što i dalje postoji mnogo skeptika, kraljica Elizabeta i princ Filip su saopštili da će objaviti kada oni budu primii vakcinu.

To što je kraljica javno podržala vakcinu, snažna je poruka antivakserima u Britaniji.

Aleksić: Nema drame u odnosima Narodne stranke i SSP, na istoj smo strani

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da odnosi Narodne stranke i Stranke slobode i pravde (SSP) ne predstavljaju “toliku dramu” da bi se oko toga dizala bura u medijima.

“Nema nikakve dileme da smo mi na istoj strani i da se borimo protiv korumpirane vlasti koja razara Srbiju i uništava njenu budućnost”, rekao je Aleksić za televiziju NovaS.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Aleksić je kazao da je reč “samo o drugačijim gledištima” dve stranke o saradnji u borbi za bolje izborne uslove, navodeći da Narodna stranka smatra da u toj borbi ne bi trebalo saradjivati sa strankama koje nisu bojkotovale izbore 21. juna i time pokazale da su za njih uslovi i tada bili dobri.

“Takvim pričama nije mesto u javnosti. Mislim da se nešto više pažnje u medijima pridaje tome šta rade opozicione stranke, i mislim da bi trebalo da se manje govori o tome, a više o konkretnim stvarima kojima se bavimo”, rekao je potpredsednik Narodne stranke.

REGION

Prva ostavka u Crnoj Gori nedugo po stupanju nove Vlade na dužnost x1

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša podneo je ostavku, nedugo pošto je na dužnost stupila nova Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Mugoša je podneo ostavku par dana nakon što je rasformirano Nacionlano koordinaciono telo koje je u mandatu prethodne Vlade, premijera Duška Markovića, bilo zaduženo za suzbijanje pandemije korona virusa.

“Podnošenjem ostavke želim da olakšam proceduru novoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da formira tim koji će raditi na razvoju zdravstvenog sistema u skladu s vizijom i prioritetima 42. Vlade Crne Gore”, naveo je Mugoša u ostavci.

Dodao je da je “kao lekar, profesionalac i gradjanin beskompromisno posvećen misiji očuvanja i unapredjenja zdravlja” stanovništva Crne Gore i da ostaje u Institutu za javno zdravlje.

Nova ministarka zdravlja, lekarka Borovinić Bojović široj javnosti je poznata odnedavno pošto je od korona virusa lečila pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija.

Ona je potvrdila da će Vlada uskoro formirati Savet za praćenje borbe protiv korona virusa i da će Ministarstvo zdravlja u najskorijem roku formirati komisiju koju će činiti “nova stručna lica, izabrana po principu apsolutne apolitičnosti i neselektivnosti”.

Najavila je da će nove mere biti fokusirane na “kriznu komunikaciju sa gradjanima” i ocenila da ona u mandatu prethodne Vlade “uopšte nije postojala”.

U Crnoj Gori su na snazi restriktivne mere koje je uvela prethodna Vlada. Mere uključuju zabranu kretanja od 19.00 do 5.00, ograničenje rada ugostiteljskih objekata i trgovina i zabranu medjugradskog saobraćaja.

Od posledica korona virusa u Crnoj Gori su umrle 533 osobe, a zaraza je potvrdjena kod 38.246. Oporavilo se 27.000 ljudi.

U zemlji je 10.714 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, a u bolnicama su 433 osobe.

SVET

Trudo: Kanada pre kraja decembra dobija vakcine kompanije Fajzer

Kanada će pre kraja decembra dobiti do 249.000 doza vakcine protiv korona virusa koju su razvile kompanije “Fajzer” i “Biontek”, izjavio je premijer Džastin Trudo.

Očekuje se da će kanadske vlasti u četvrtak odobriti upotrebu te vakcine.

Trudo je rekao da je Kanada nedavno izmenila ugovor sa “Fajzerom” kako bi ta američka kompanija isporučila do 249.000 doza u decembru. To znači da će prvo biti vakcinisano oko 124.500 najugroženijih Kanadjana pošto svako treba da primi dve vakcine u razmaku od nekoliko nedelja.

Kanada ima ugovore sa još šest proizvodjača vakcina.

Opozicione partije su kritikovale Trudoa zbog izjave da Kanadjani neće medju prvima dobiti vakcinu protiv korona virusa zato što će prve doze najverovatnije biti namenjene gradjanima zemalja u kojima se proizvode.

EU uskoro uvesti ekonomske sankcije Belorusiji

Evropska unija (EU) će uskoro uvesti sankcije preduzećima i udruženjima koji podržavaju vlasti u Belorusiji u pokušaju da prestane represija u toj zemlji, saopštili su evropski diplomatski izvori.

“Represija treba da prestane. Novi niz sankcija uskoro bi trebalo da bude usvojen”, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Neimenovani evropski diplomata izjavio je da bi novi paket sankcija trebalo da bude usvojen u prvoj polovini decembra i da će se odnositi na zvaničnike i preduzeća.

Šefovi diplomatije EU zamoljeni su na prethodnom sastanku 19. novembra da pripreme nove sankcije Belorusiji.

Borel je rekao da će nove sankcije pogoditi ekonomski sektor Belorusije.

EU je već uvela sankcije predsedniku Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i članovima njegovog okruženja. Njima je zabranjen boravak u EU gde im je imovina zamrznuta.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju, dok Lukašenko odbija da podnese ostavku.

MOK suspendovao Lukašenka sa Olimpijskih igara u Tokiju

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka iz svih olimpijskih aktivnosti, uključujući i sa Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine.

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je posle sastanka Izvršnog odbora MOK da je rukovodstvo Olimpijskog komiteta Belorusije, čiji je predsednik Lukašenko bio 23 godine, “nije na odgovarajući način zaštitilo belorusike sportiste od političke diskriminacije”.

Privremeno je suspendovan i predsednikov sin Viktor Lukašenko, koji je prvi potpredsednik Olimpijskog komiteta Belorusije.

NASLOVNE STRANE

Beogradske dnevne novine na naslovnim stranama izdanja za utorak 8. decembar 2020. pišu o epidemiološkoj situaciji, o smrti glumca Tihomira Tike Arsića i pevača Džeja Ramadanovskog, o tome kako je Er Srbija došla pred stečaj i o drugim aktuelnim temama.

BLIC – O  virusu korona koji ne slabi “Ljudi, nije vreme za proslave i dočeke”. Prenose izjavu medicinske sestre Opšte bolnice Valjevo Branke Matić “Najteže je kad nas pacijenti pitaju da li će preživeti”.

VEČERNJE NOVOSTI – O upravo smenjenom direktoru crnogorske policije Veselinu Veljoviću “Gaji klanove, a Srbe naziva okupatorima”.

DANAS – “Kako je Er Srbija došla pred stečaj” o  minusu  od 200 miliona evra u kome je ta kompanija. Pišu i da je u nekim državama počela imunizacija protiv korone “Vakcinacija kao maraton, a ne sprint”.

POLITIKA – “Virus korona u Srbiji odneo 2.005 života” piše list. “Od 2021. godine rok za otplatu keš kredita šest godina” o tome da period za otplatu novih zajmova neće biti produžen.

OSTALI DOGAĐAJI

SVET

MOSKVA – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov će primiti delegaciju nemačke ekstremno desničarske stranke Alternative za Nemačku.

SRBIJA

BEOGRAD – U 10.00 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) sednica parlamenta na kojoj će biti reči o Predlogu budžeta za 2021. godinu;

– u 13.00 (ispred zgrade parlamenta) konferencija za novinare Narodne stranke o predlogu budžeta za 2021. godinu. Govoriće potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević;

BEOGRAD – U 10.00 u Vladi Srbije (Nemanjina 11) premijerka Ana Brnabić sastaće se sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dejenom Kostadinovom;

– u 15.00 Brnabić će se sastati sa predstavnicima Svetske banke, a sastanku će prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

BEOGRAD – U 10.00 onlajn konferencija “Aktivnosti i saradnja tela za prevenciju korupcije u globalno novim uslovima” na kojoj učestvuju ministarka pravde Maja Popović, predsednik Skupštine Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

BEOGRAD – U 11.00 u Palati Srbija (Bulevar Mihajla Pupina 2) predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom delegacije EU Semom Fabricijem.

BEOGRAD – U 12.00 ispred Skupštine grada Beograda (Dragoslava Jovanovića 2) konferencija za novinare članice Predsedništva Dveri Radmile Vasić na temu “Nezakonito postupanje prilikom usvajanja nacrta Plana detaljne regulacije za Kosančićev venac i Zahtev za obustavu svih javnih uvida i sednica zbog katastrofalne epidemiološke situacije u Beogradu”.

SPORT

Rukomet:

KOLDING – U 18.15 ženska rukometna reprezentacija Srbije igra protiv Hrvatske, utakmicu trećeg kola Grupe C na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

– Igraju se ostale utakmice na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

Fudbal:

– Igraju se utakmice šestog kola Lige šampiona:

Lacio – Briž (18.55)

Zenit – Borusija Dortmund (18.55)

Barselona – Juventus (21.00)

Čelsi – Krasnodar (21.00)

Dinamo Kijev – Ferencvaroš (21.00)

Pari Sen Žermen – Bašahšehir (21.00)

Lajpcig – Mančester junajted (21.00)

Ren – Sevilja (21.00)

SPORT

Ronaldo na putu Srbije ka Svetskom prvenstvu

Fudbaleri Srbije igraće u grupi A kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a protivnici su im selekcije Portugalije, Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana, odlučeno je žrebom u Cirihu!

Virtus otpustio Djordjevića

Italijanski košarkaški klub Virtus iz Bolonje otpustio je trenera Aleksandra Djordjevića.

Djordjević je otpušten posle poraza od Dinamo Sasarija. Uz njega klub su napustili i njegov pomoćnik Goran Bjedov i kondicioni trener Mladen Mihajlović, navodi se na sajtu kluba.

Klub im je zahvalio na dosadašnjem radu i posvećenosti.

Ekipu će predvoditi pomoćni trener Kristijan Fedrigo.

Virtus ima svih sedam pobeda u Evrokupu ove sezone. U italijanskom prvenstvu Virtus je u devet utakmica ostvario pet pobeda.

Na današnji dan 8. decembar

1941 – SAD i Velika Britanija su objavile rat Japanu, dan posle japanskog napada na američku bazu u Perl Harburu na Havajima. Nemačka i Italija, u skladu sa obavezama iz Trojnog pakta, objavile su rat SAD.

1980 – U Njujorku je ubijen bivši član “Bitlsa” Džon Lenon. Ubio ga je mentalno poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen, koji je kasnije osudjen na doživotni zatvor.

1991 – Lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič potpisali su u Minsku Belovežski sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time je prestao da postoji Sovjetski Savez.