O čemu ćete pričati danas: Odluke Kriznog štaba, koliko je opasan novi soj virusa, “nema dokaza o ugljarskoj mafiji”

0
Foto: Profimedia

Dobro jutro,

Nije ni počelo, a Krizni štab je već na sastanku. Da li će biti donete nove mere i da li ćemo ikada saznati ko u Kriznom štabu protiv jedne zarazne bolesti, najveće u poslednjih 100 godina, uspeva da preglasa lekare? Koje god mere budu donete, o tome će se danas najviše pričati.

Prethodnih dana se dosta govorio i o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, za koji je, kažu, stopa zaraze mnogo veća. Stručnjaci kažu da vakcine “pokrivaju” i novi soj…

I dok se čitav svet i doslovn bori za dah, u Srbiji građani “dišu u sebi”. Smog, zagađenje, sve to se oseti nakon samo jednog udaha, ali premijerka je jasna: “Nema dokaza o ugljarskoj mafiji”…

Napravite selekciju vesti koje će vam obeležiti dan.

KORONAVIRUS

Do poslednjeg preseka u Srbiji je na koronavirus testirano 11.068 osoba, njih 3.534 je pozitivno, dok su 54 osobe preminule.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 314 pacijenta, dok procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 31,92 odsto.

Sastanak Kriznog štaba

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa zakazana je za danas u 8 časova, a osim što će biti razmatrana trenutna epidemiološka situacija, očekuje se i da budu donete nove mere, kako se “šuška” – relaksirane.

Mnogi su očekivali da će se to desiti na prethodnoj sednici Kriznog štaba, održanoj u petak, međutim, podsetimo, sve je ostalo zatvoreno i proteklog vikenda, a relaksirane su samo mere koje se tiču kulture – odlučeno je da pozorišta, bioskopi, muzeji i druge institucije kulture mogu da rade do 21 sat.

Na današnjoj sednici bi trebalo da se donese konačna odluka o tome da li će se uoči praznika menjati radno vreme lokala i radnji koji su, u skladu sa aktulenim merama zatvoreni tokom vikenda, dok im je tokom radne nedelje radno vreme ograničeno na 17 sati.

Svima osim phrambenim prodavnicama, apotekama i benzinskim pumpama.

Vučić: Fajzerova vakcina stiže u Srbiju za dva, tri dana

“U naredna dva, tri dana dobijemo prve “Fajzerove” vakcine, to će biti male količine i one idu prvo staračkim domovima”, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao oko 340.000 doza stiže u prvom kvartalu sledeće godine, “ako nam ne smanje”.

“Ispitujemo i rusku, uskoro čekamo i kinesku, pa stiže i Moderna… Sve ćemo da nabavimo”, rekao je Vučić.

On je istako da je vakcinacija ključna, ne samo zbog zdravlja, “već da bismo mogli da živimo”.

NOVI SOJ

Već se danima govori o tome da u Velikoj Britaniji postoji novi soj virusa koji je “zarazniji” od do sada poznatih sojeva kovida-19.

Čini se da je taj novi soj počeo i da se širi.

Prvi registrovan slučaj u Italiji

Italijanske vlasti saopštile su da su otkrile prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo zdravlja navelo je da se pacijent nedavno vratio iz Velike Britanije avionom i dodalo da su svi koji su bili u kontakt s njim u izolaciji.

Pacijent se nalazi u vojnoj bolnici u Rimu.

Italijanske vlasti su ranije navele da prekidaju vazdušne veze sa Velikom Britanijom.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je novi soj koronavirusa registrovan u Velikoj Britaniji, ali i u nekim drugim zemljama – devet slučajeva u Danskoj, i po jedan slučaj infekcije u Holandiji i Australiji.

Sve više zemalja obustavlja letove ka Velikoj Britaniji

Najnovije na listi zemalja koje obustavljaju letove za i iz Velike Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa su Argentina i Čile.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u subotu da je novi soj uticao na porast broja zaraženih zbog čega je vlada pooštrila mere ograničenja za London i susedna područja.

Argentinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je da se poslednji let pre obustave iz Velike Britanije planira za Buenos Aires u ponedeljak ujutro. Putnici i posada s tog leta moraće u sedmodnevni karantin.

Čileanske vlasti najavile su da će mera stupiti na snagu u utorak u ponoć i trajaće 14 dana. Ulazak u zemlju biće zabranjen strancima bez boravišta koji su poslednjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji.

Rastućoj listi zemlja koje su zabranile ulazak putnika iz Velike Britanije ranije u nedelju pridružila se i Kanada. Pre je, to su učinile Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Italija.

“NEMA DOKAZA O POSTOJANJU UGLJARSKE MAFIJE…”

Beograd nikako nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, dodajući da je činjenica da nemamo dovoljno mernih stanica u Beogradu, ali da ih ostali gradovi imaju.

“Svakako da problem postoji i on je višedecenijski. Počeli smo da radimo na rešavanju problema još 2015. godine i sve probleme rešavamo, pa tako i ovaj. Značajan pokazatelj toga kako rešavamo probleme jeste to da smo u prvih mesec dana rade vlade postavili još jedan kamen temeljac za postrojenje za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla”, rekla je Brnabić u “Hit tvitu” na TV Pink.

Ona je podsetila da je ovakvo postrojenje na Kostolcu završeno.

Na pitanje da li postoji ugljarska mafija, o kojoj je govorio direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, Brnabić je rekla da je proveravala i u Ministarstvu energetike, EPS-u, i inspekcijama i da mi, kako kaže, konkretan dokaz ta tu tvrdnju nemamo.

Govoreći o poglavljima koje Srbija treba da otvori na putu ka EU, među kojima je i poglavlje o ekologiji, premijerka je rekla da za nju postoje tri ključna poglavlja: Poglavlje 35 koje je najteže i koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, Poglavlje 23 koje je najkopleksnije, a to je vladavina prava i najskuplje Poglavlje 27, koje se bavi životnom sredinom.

“Radimo na tome, ali i druge zemlje članice EU nisu završile sa ovim problemom, ali time treba da se bavimo, ne zbog EU, već zbog nas i naše dece”, rekla je ona i podsetila da će do kraja godine biti puštena još tri brza punjača za električna vozila na Koridoru 10, čime postajemo deo panevropske mreže puteva.

A U SVETU

“Putin iz bunkera naredio jeftinije makarone” – Kremlj je konačno reagovao na žestoki pad standarda građana, ali je reagovao populistički, tako što je veštački ograničio rast cena životnih namirnica, a to može skupo da košta režim, prenosi Dojče vele.

Istorijski preokret: U Saudijskoj Arabiji počela prodaja božićnih ukrasa – Jelke i božićni ukrasi na prodaji su u jednoj prodavnici u Rijadu, a to se smatra znakom razvoja u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji, koja i dalje zabranjuje bilo kakvu versku praksu nemuslimana.

Makronovo zdravstveno stanje stabilno – Zdravstveno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona, kojem je u četvrtak utvrđeno da je zaražen koronavirusom, je stabilno, saopštila je Jelisejska palata.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradska dnevna štampa u izdanjima za ponedeljak, 21. decembar najviše piše o novoj kovid-bolnici u Kruševcu, vestima o novom, mutiranom soju korona virusa pronadjenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodima kada će vakcine doći u Srbiju, drugim ekonomskim i društvenim temama.

ALO – O otvaranju kovid bolnice u Kruševcu “Bolnica za ponos”. List prenosi da je korona “ušla u Košarkaški klub Crvena zvezda”.

BLIC – Specijalni serijal o ratu crnogorskih kriminalnih klanova “Ubistva po celom svetu”. Tradicionalna godišnja lista “Najmoćniji u medijima u Srbiji”. “Pronadjeni posle 40 sati”, o potrazi za parom planinara pronadjenih u nedelju..

VEČERNJE NOVOSTI – “Nećemo da puzimo, ni da budemo džak za udaranje”, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja nove kovid-bolnice u Kruševcu. Intervju sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom “Pali smo na ispitu istorijske mudrosti”. Novosti saznaju da gradjevinske inspekcije “mere svaki kvadrat Zlatibora”.

DANAS – Imunolog Borislav Kamenov navodi da je dobro što Srbija neće biti medju prvima koja će vakcinisati populaciju u “Država mora da vrati poverenje u vakcine”. “Za nove fiskalne kase potrebno 3,5 milijardi dinara, a korist upitna”, o izmenama zakona o poreskom sistemu. List istražuje šta će biti novi zahtevi opozicije u novim pregovorima s avlastima u “RIK da bude nezavisno telo?”

INFORMER – “Stigla još opasnija korona”, list navodi da su britanski naučnici otkrili novi soj korona virusa koji se prenosi se širi 70 odsto brže. O izgradnji nove kovid bolnice u Kruševcu pod naslovom “Nova bolnica u Kruševcu izgradjena za četiri meseca”.

KURIR – Pod naslovom “Kuća za vernike”, list piše da će rodna kuća patrijarha Irineja postati muzej. Intervju ss liderom Pokreta slobodnih gradjana Pavlom Grbovićem “Imaćemo kandidata dostojnog funkcije predsednika Srbije”.

POLITIKA – “Novi soj kovida seje paniku po Evropi”, o identifikaciji nove mutacije korona virusa, koji se brže i lakše prenosi. O odlaganju košarkaškog derbija usled COVID-19 u: “Ceo Zvezdin tim u izolaciji”. “Ko su prijatelji Srbije u EP”, analizira strukturu i odnose grupacija u Evropskom parlamentu.

SRPSKI TELEGRAF – Intervju sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem pod naslovom “Krivokapić nas je više puta prevario”. List prenosi da je “porodilja 30 dana bila na respiratoru” i da je pobedila korona virus.

NA DANAŠNJI DAN

1881. – U Beogradu osnovano Društvo novinara Srbije, jedno od najstarijih u Evropi.

1941. – U mestu Rudo u Bosni i Hercegovini osnovana Prva proleterska brigada kao prva “redovna” jedinica partizanske vojske.