O čemu ćete pričati danas: Nova ponuda poljoprivrednika, nalaz obdukcije hrvatskog novinara i nejasnoće oko ubistva na Cetinju

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Dobro jutro,

Nezadovoljni poljoprivrednici koji već nekoliko dana protestuju u Novom Sadu poslali su Ministarstvu poljoprivrede “prečišćen” tekst dogovora. Jedan od njihovih predstavnika Radoslav Adamović rekao je da je to “crvena linija” ispod koje neće ići.

Nalaz obdukcije hrvatskog novinara Vladimira Matijanića pokazao je da je on mogao da ostane živ, da je kojim slučajem hospitalizovan odmah po pojavi infekcije i da mu je dat odgovarajući lek. Kao uzrok smrti navodi se edem pluća.

Crnogorska policija još uvek nije utvrdila da li je napadač V. B. koji je na Cetinju ubio 11 ljudi usmrćen u razmeni vatre sa policijom ili od strane sugrađanina. Motivi jednog od najmasovnijih zločina u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko decenija takođe nisu poznati.

NOVI ZAHTEV POLJOPRIVREDNIKA

Jedan od predstavnika nezadovljnih poljoprivrednika Radoslav Adamović izjavio je da su oni Ministarstvu poljoprivrede poslali “prečišćen” tekst dogovora od petka i da čekaju odgovor.

Adamović, koji je prethodnih dana učestvovao u pregovorima sa premijerkom i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, rekao je za N1 da je “nova ponuda crvena linija što se tiče poljoprivrednika”.

Upitan da li je od petka, kada se poljoprivrednici i Vlada nisu usaglasili oko zahteva, bilo nekih kontakata, on je rekao da je bilo poluzvaničnih i polunejasnih ponuda, zbog čega su rešili da preuzmu inicijativu.

“Prečistili smo tekst jučerašnjeg dogovora, poslali smo predstavnicima ministarstva i čekamo odgovor”, rekao je Adamović.

Rekao je da su poljoprivrednici “već napravili ustupke”.

“Ovo što smo poslali je ‘crvena linija’. Ako ovo naiđe na negativan odgovor pojačaćemo naše zahteve i vraćamo se na prethodne zahteve”, rekao je on.

Adamović, kako je prenela televizija N1, sa kolegama do daljeg ostaje ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, gde su parkirali traktore i blokiraju saobraćaj.

Poljoprivrednici, kako su ranije saopštili zahtevaju subvencije goriva, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, premiju za mleko od 15 dinara po litru, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da spremna da se u Novom Sadu ponovo sastane sa ratarima koji su blokirali saobraćaj u tom gradu.

“Što se tiče dodatnih ustupaka imamo još ideja koje će predstaviti predstavnici Ministarstva poljoprivrede”, rekla je ona.

Navela je da je Vlada Srbije ukinula zabranu izvoza ulja.

“Spremni smo da zajedno sa uljarima razgovaramo da cena otkupa suncokreta bude 535 dinara bez poreza na dodatnu vrednost”, rekla je Brnabić, prenela je Vlada Srbije.

Istakla da država ne može da garantuje cenu suncokreta, niti bilo koju drugu cenu ikome, te da “može jedino da se reguliše trgovačka marža da bude deset procenata”.

“Ponudili smo 22 dinara subvencije za gorivo po hektaru, a u poslednjem kvartalu možemo ići na 30 dinara”, rekla je Brnabić.

Poljoprivrednici iz sela u okolini Kragujevca, Desimirovca, Cerovca, Lužnica i Jarušica, koji su oko podneva blokirali traktorima ulicu ispred Skupštine grada, ostaće celu noć na tom mestu.

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić izjavio je agenciji Beta da u blokadi učestvuje od 30 do 40 traktora.

On je naveo da saobraćaj može da se odvija sredinom kolovoza, ali je, kako je rekao, policija blokirala obe strane ulice i preusmerava saobraćaj u susedne.

Babić se nada da će se blokadi pridružiti i poljoprivrednici iz drugih sela na području Kragujevca.

On je rekao da tok protesta zavisi od rezultata pregovora sa Vladom Srbije o zahtevima poljoprivrednika.

Dodao je da će poljoprivrednici u Kragujevcu održati sastanak da razmotre šta će dalje činiti, te nije isključio radikalizaciju protesta.

Rekao je da poljoprivrednici iz okoline Kragujevca podržavaju zahteva o kojima se pregovara, odnosno one koje je iznela Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije goriva, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, premiju za mleko od 15 dinara po litru, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

OBDUKCIJA VLADIMIRA MATIJANIĆA

Nalaz obdukcije je pokazao da bi hrvatski novinar Vladimir Matijanić, koji je nedavno preminuo usled zaraze koronavirusom, mogao da ostane živ da je na početku infekcije bio hospitalizovan.

Prema nalazu obdukcije, Matijanić bi mogao da preživi da je bio pod stalnim lekarskim nadzorom i da je dobio odgovarajući lek, piše portal „Indeks“.

Utvrđeno je da je imao virus korona, teški oblik obostrane upale pluća za koju se pretpostavlja da je posledica zaraze ovim virusom.

Tokom zaraze Matijanić je imao upalu srčanog mišića, tako da srce nije moglo da pumpa krv, što je verovatno uzrokovalo iznemoglost, umor, na šta se žalio i u telefonskom razgovoru sa zdravstvenim radnicima.

Nije isključeno da je Matijanić bio duže zaražen pre nego što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, što će biti utvrđeno histološkom analizom, čiji će rezultati uskoro biti poznati.

Zaključak zdravstvenih stručnjaka je da je edem pluća verovatno bio neposredan uzrok smrti, a da je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća.

Osnovni uzrok smrti bio je kovid 19, a drugo značajno stanje koje je doprinelo smrti, ali nije sa njom u uzročnoj vezi je Sjogrneov sindrom koji je Matijanić imao.

Nadležni organi pokrenuli su istragu zbog navoda o nesavesnom lečenju Matijanića. Smatra se da su glavni krivci lekari u splitskoj Hitnoj pomoći, kojima se novinar obraćao.

Matijanić nije hospitalizovan, iako je to tražio od lekara. Umesto toga bio je kod kuće u kojoj je 5. avgusta preminuo.

Bio je urednik na portalu „Indeks“ i novinar hrvatskog lista „Feral tribjun“.

POTRAGA ZA UBICOM NAPADAČA SA CETINJA

Motivi zločina u kojem je u petak na Cetinju stradalo 11, a ranjeno šest osoba za sada nisu poznati, niti to da li je napadač V.B. usmrćen u razmeni vatre sa policijom, ili od strane sugrađanina, proizilazi iz saopštenja Uprave policije Crne Gore.

Policija je ranije potvrdila da je Cetinjanin V.B. (34) uoči masovnog zločina pokazivao “određene promjene u ponašanju”, te da mu je za juče bio zakazan specijalistički pregled. Policija, međutim, u saopštenju navodi da to ponašanje napadača nije ukazivalo na mogućnost zločina, najmasovnijeg u poslednjih nekoliko decenija u Crnoj Gori.

Cetinjanin V.B je u petak ubio deset ljudi, podstanare i komšije i još šest osoba ranio. Među ubijenima je dvoje dece, od 8 i 11 godina, koji su sa majkom stanovali u njegovoj kući. Policija u saopštenju, kojim rekonstruiše jučerašnju tragediju, navodi da “ne postoje saznanja” da je napadač ranije bio u konfliktu sa podstanarima.

V.B. je ubijen, ali za sada zvanično nije utvrđeno da li su ga usmrtili hici policije ili jednog od sugrađana. Sumnju da je usmrćen od strane sugrađanina saopštila je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić, koja je u petak obavila istragu na mjestu zločina.

Načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Aleksandar Bošković rekao je za TVCG da Cetinjanin N.K, koji je pucao juče na napadača, nije trenutno dostupan policiji, koja “preduzima mere da obezbedi njegovo prisustvo u postupku”.

Bošković je saopštio da je obdukcija završena i da je na telu napadača bilo više povreda od vatrenog oružja, dok se u policijskom saopštenju navodi da su policajci u razmeni vatre sa V.B. ispalili oko 20 metaka.

On je rekao da je, nakon razmene vatre sa policijom, prema V.B više projektila ispalio Cetinjanin N.K.

“Za sada ne možemo iznositi detalje da li je smrt nastupila od posledica ranjavanja od strane policije ili ovog građanina”, ocenio je Bošković.

Napadač V.B. je bio zasposlen u Nacionalnom parku Lovćen i otac je četvoro maloletne dece. U trenutku zločina, njegova porodica, supruga deca, nisu bili u kući, rekli su reporteru Bete njegove komšije, očevici zločina. Zločin je, po navodima medija, počinio lovačkom puškom, za koju je, po istim izvorima, imao dozvolu. Bio je lovac.

Podstanari, majka i dvoje dece, koje je usmrtio, stanovali su na spratu njegove kuće, u cetinjskom naselju Medovina, udaljenom par stotina metara od centra grada.

Nakon tog ubistva krenuo je u susedne kuće. Prema rečima očevidaca osam osoba je usmrtio u njihovim kućama, a dve, koje su pokušale da ga spreče, na prilazima naselju. U jednoj kući usmrtio je dve sestre, a u drugoj supružnike i njihovog sina. Među ubijenima je i njegov ujak.

Komšije sa kojima je razgovarao reporter Bete, a koji su tražili anonimnost, rekli su da nisu dobro poznavali V.B, ali da je bio “miran i povučen čovek”.

U Crnoj Gori proglašena je trodnevna žalost povodom tragedije na Cetinju. Zastave na službenim objekima su na pola koplja, javne manifestacije otkazane, u restoranima i kafeima nema muzike, a elektronski mediji su prilagodili sadržaje.

I DRUGE VESTI

Tiodorović: “Situacija sa kovidom nesigurna, vakcine za starije, maske za sve”

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je situacija sa korona virusom u Srbiji dosta nesigurna i apelovao na sve da poštuju preventivne mere.

On je za RTS rekao da u Srbiji postoji dosta zaraženih osoba i da je, kako je ocenio, njihov broj daleko veći nego što se može videti u objavljenim brojevima.

Rekao je da zabrinjava i što su među obolelima zastupljeni svi uzrasti kao i što se broj preminulih održava na “značajnom nivou”.

“I jedan preminuli je mnogo a kamoli 14 – 15 i moramo da skrenemo pažnju svima da se čuvaju”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na starije i hronične bolesnike, ali i mlađe koji žive sa njima, iako aktuelni tip kovida lako preboljevaju.

“Moramo se zaštiti, a pre svega da oni stariji i sa hroničnim bolestima prime četvrtu dozu vakcine”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, neophodno je da bude mnogo više vakcinisanih osoba.

Podsetio je, pozivajući se na iskustva evropskih država, na neophodnost nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Zelenski: “Likvidiraćemo ruske vojnike koji deluju kod nukelarke Zaporožje”

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, poručio je u subotu uveče predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obaveštajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku“, rekao je Zelenski, prenosi N1.

On nije izneo više detalja, ali je još jednom ponovio da Rusija koristi nuklearku za ucenjivanje.

Ukrajina i Rusija su razmenile optužbe za nekoliko skorijih incidenata i granatiranja postrojenja u okviru kompleksa NE Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi koju su ruske trupe zauzele na samom početku rata, prenosi Rojters.

Zelenski je u svom večernjem obraćanju rekao da se brutalne borbe i dalje vode u Donbasu, u kojem je Rusija stacionirala „kolosalne“ resurse.

„Svi naši branioci su heroji. U regionu Harkova ukrajinska odbrana je snažne, a pokušaji okupatora da napadnu stalno nailaze na neuspeh. Borbe na jugu zemlje donose dobre vesti o uništavanju snaga ruske vojske. Nijedan dan nije protraćen, smanjujemo potencijal okupatora“, rekao je predsednik Ukrajine.

Meksički pogranični gradovi pogođeni nasiljem zbog obračuna bandi 

Meksički pogranični gradovi Tihuana, Meksikali, Rosarito i Ensenada pogođeni su nasiljem zbog obračuna bandi koje pale vozila, pucaju i blokiraju puteve.

Već treći put ove nedelje da se meksički gradovi suočavaju sa požarima i pucnjavama od strane narko-kartela.

Čini se da bande gađaju prodavnice, vozila i prolaznike kao odgovor na sporove ili dok pokušavaju da uhvate članove druge bande.

Američki konzulat u Tihuani pozvao je svoje zaposlene “da se sklone do daljnjeg” zbog nasilja.

Državni zvaničnici Donje Kalifornije rekli su da su ukupno 24 vozila oteta i spaljena na različitim mestima širom države, 15 u Tihuani, tri u Rosaritu i po dva u Meksikaliju, Ensenadi i Tekateu.

Gradonačelnica Tihuane Monserat Kabaljero okrivila je za to sporove između narko-bandi i zatražila od njih da zaustave nasilje.

Malo ljudi je izašlo na ulice u Tihuani, a mnoge autobuske linije su prestale da rade, zbog čega neki stanovnici nisu mogli da stignu kuda idu.

Federalno odeljenje za javnu bezbednost saopštilo je da je jedna osoba povređena u nasilju i da su savezne, državne i lokalne snage uhapsile 17 osumnjičenih, uključujući sedam u Tihuani i po četiri u Rosaritu i Meksikaliju.

Oblast oko Tihuane, koja se graniči sa južnom Kalifornijom, unosan je koridor za trgovinu drogom kojim dugo dominira kartel Arelano Feliks, ali koji je od tada postao bojno polje između različitih bandi, uključujući kartele Halisko i Sinaloa.

Ekolozi zatrpavaju rupe na golf terenima zbog izuzeća od zabrane zalivanja tokom suše

Ekološki aktivisti na jugoistoku Francuske popunili su rupe na golf terenima cementom u znak protesta jer su tereni za golf izuzeti iz zabrane navodnjavnja tokom teške suše koja je pogodila džavu.

Grupa je popunila rupe na golf terenima u blizini grada Tuluza, nazvavši golf “industrijom slobodnog vremena najprivilegovanijih”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Izuzeće terena za golf izazvalo je kontroverzu jer 100 francuskih sela nema dovoljno vode za piće.

Zvaničnici golfa saopštili su da bi se trava na terenima osušila za tri dana bez vode.

“Teren za golf bez trave je kao klizalište bez leda”, navodi se u saopštenju i dodaje da je na golf terenima širom zemlje zaposleno oko 15.000 radnika.

Ekološki aktivisti su saopštili da izuzeće iz zabrane pokazuje da “ekonomsko ludilo ima prednost nad ekološkim razumom”.

Dok stanovnici ne mogu da zalivaju svoje bašte ili peru svoje automobile u najteže pogođenim opštinama, tereni za golf izbegli su ograničenja širom zemlje.

Zabrane se donose na nacionalnom nivou, ali sprovođenje je u diskreciji regionalnih zvaničnika. Do sada je samo jedna oblast, Ille-et-Villaine u zapadnoj Francuskoj, zabranila zalivanje golf terena.

Zeleni gradonačelnik Grenobla Erik Piol, kritikovao je izuzeće rekavši da taj postupak “nastavlja da štiti bogate i moćne”.

Ostaju neka ograničenja na golf terenu. Zalivanje se mora vršiti noću sa ne više od 30 odsto uobičajenog korišćenja vode.

Neki delovi reke Loare su praktično presušili. U dve trećine Francuske proglašeno je krizno stanje.

VESTI IZ SPORTA

Košarkaši Srbije pobedili Crnu Goru u Beogradu

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u prijateljskoj utakmici u Beogradu selekciju Crne Gore sa 82:73.

Meč protiv Crne Gore u Beogradskoj areni bio je prvi pripremni meč izabranika Svetislava Pešića za kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo, odnosno pred Evropsko prvenstvo i bio je zatvoren za javnost.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Nikola Jokić sa 16 poena, Vasilije Micić je ubacio 13, Nikola Milutinov poen manje, dok su Boriša Simanić i Ognjen Dobrić postigli po devet poena.

U redovima Crne Gore najbolji su bili Marko Simonović i Bojan Dubljević sa po 17 poena.

Utakmica u Beogradskoj areni počela je minutom ćutanja za nastradale građane na Cetinju 12. avgusta.

Reprezentacija Srbije će svoj prvi javni test meč igrati u sredu, 17. avgusta, protiv Slovenije u Ljubljani.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo Srbija će 25. avgusta dočekati Grčku, a tri dana kasnije igraće na gostovanju protiv Turske.

Evropsko prvenstvo održaće se od 1. do 18. septembra u Češkoj, Gruziji, Nemačkoj i Italiji. Protivnici Srbije u Grupi D biće Izrael, Holandija, Finska, Poljska i Češka.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – “Umetnost je danas moja jedina svetlost”, poručuje glumica Svetlana Ceca Bojković. “Nisam vatrogasac ali mogu da pomognem”, kaže novi trener fudbalera Partizana Gordan Petrić.

VEČERNJE NOVOSTI – “Kroz jedan gen otkrivanje 4.000 genskih bolesti”, o novinama u radu Ginekološko akušerske klinike “Narodni front”. “Srbija uvek iznad svega i iznad svih nas”, o stavovima gradonačelnika Novog Sada i funkcionera Srpske napredne stranke Miloša Vučevića.

POLITIKA – “Isti aršin važi za sve poslanike”, rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić. “Nezapamćeni zločin zavio Crnu Goru u crno” o masovnom ubistvu na Cetinju, u kojem je, zajedno sa napadačem ubijeno jedanaest i ranjeno šest osoba.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1934. – U prvi nacistički koncentracioni logor Dahau, kod Minhena, dovedeni su prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije je, u Drugom svetskom ratu u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope.

1920. – U Beogradu je potpisan ugovor o stvaranju “Male Antante”, vojno-odbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca protiv restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je 19. avgusta pristupila i Rumunija.

1941. – Britanski premijer Vinston Čerčil i predsednik SAD Frenklin Rozevelt potpisali su “Atlantsku povelju”, kojom su se založili za pravo svakog naroda da izabere vlast u svojoj zemlji i da se izjašnjava o teritorijalnim  promenama. Ta povelja kasnije je uključena u Povelju UN.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti oblačno vreme, mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Krajem dana se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Najniža temperatura od 14 do 18, najviša od 22 do 28. Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni.

U Beogradu pretežno oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, popodne prestanak padavina.

Najniža temperatura oko 17, a najviša oko 25. Vetar slab zapadni i severozapadni.